HFP zaustavio (pre)prodaju Hotela Koločep

PO PRIJEDLOGU Hrvatskog fonda za privatizaciju, Trgovački sud u  Dubrovniku, izrekao je privremenu mjeru zabrane raspolaganja nekretninama Hotela Koločep, te tako zaustavio preprodaju na dubrovačkom otoku. Naime, dio nekretnina, prije dvije i pol godine kupljenih hotela od strane HFP-a, trebali su biti prodani tvrtki Chadelus d.o.o. iz Splita, bez pristanka Fonda. Po mnogima to je samo jedan od koraka prema vraćanju ovih hotela državi.

Podsjetimo, Hotele Koločep prije nekoliko godina dobila je neprofitna ustanova "Otok znanja", a umjesto novca - nudili su projekte, odnosno brand. Ulaganja su bila pozamašna, barem na papiru, a temeljila su se na budućem poslovanju. Zanimljivo je spomenuti kako je za kupnju Hotela Koločep stigao najveći broj ponuda u povijesti privatizacije i to ukupno 14. Odabrana je slabija ponuda spomenute neprofitne organizacije, pod izlikom da je riječ o prijelomnom trenutku privatizacije u Hrvata, iako su već tada neovisni mediji u Dubrovniku najavljivali prijevaru odnosno preprodaju.

Otkrivene namjere

Ona je i otkrivena ovih dana kada je Željko Markota, zamjenik predsjednika NO Hotela Koločep i zamjenik predsjednika Otoka znanja istupio u javnosti, te nakon dvije i pol godine rekao kako njegova grupacija nije u stanju ispuniti ono što je obećano Hrvatskom fondu za privatizaciju.

"Dvije i pol godine od pisanja programa Ustanove, na osnovu dvogodišnjeg poslovanja i odluka koje se u zadnje vrijeme donose u društvu Hoteli Koločep d.d., a osobito na osnovu onih koje se pripremaju, mogu javno ustvrditi kako do realizacije programa sasvim izvjesno ne može doći. Dapače, indicije upućuju na sasvim drugačiji razvoj, unatoč mome protivljenju", rekao je Markota te otvorio internet stranicu www.kome-otok-znanja.com, odlučan da se Koločep vrati državi, te da se za ove dubrovačke hotele ponovno raspiše natječaj.


Također, Markota je obznanio kako Siniša Grgić i Davor Lauc, kao dva od tri osnivača ustanove Otoka Znanja, žele provesti u djelo preprodaju nekretnina.

Kaznene prijave?

"Unatoč mom neodobravanju 23. siječnja ove godine odobreno je  sklapanje ugovora kojim se priprema i započinje prodaja nekretnina Hoteli Koločep d.d., novoosnovanoj firmi Chadelus d.o.o. iz Splita, a štetan je i iz drugih razloga kao što su preuzimanje pozajmice uz 15-postotnu kamatu i druge štetne klauzule. Npr. isplata dijela iznosa unaprijed trećim stranim osobama", najavio je početkom mjeseca Markota.

Ovih dana Hrvatski fond za privatizaciju zaustavio je (pre)prodaju nekretnina, koje su trebali "otići" za 1,1 milijun eura. Hoće li protiv dvojice članova Otoka znanja biti podnesene kaznene prijave, ostaje za vidjeti.   

I.Ć. 
Foto: www.otok-znanja.hr

Pročitajte više