HGK PODuPIRE RADNIKE ´VIKTORA LENCA´; sindikat - sljedeći tjedan posljednje pismo račanu

Riječka županijska gospodarska komora uputila je apel Vladi, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) i vlasnicima brodogradilišta ´Viktor Lenac´, posebice IFCu (dio Svjetske banke), u kojemu se od njih traži da ´odmah pronađu novac za dovršetak razvojnog programa tog brodogradilišta, a radi sprječavanja velikih gubitaka za zaposlenike, vlasnike i cijelu državu´.

Pismo je upućeno kao očitovanje županijske gospodarske komore na upite i razgovore s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske (SMH). ´Analiza stanja u ´Viktoru Lencu´ pokazuje da to brodogradilište ima perspektivan program kojim se može pohvaliti mali broj hrvatskih pdouzeća. Stoga ocjenjujemo da treba učiniti sve da se investicijski ciklus od oko 120 milijuna dolara dovrši i ostvare ugovoreni poslovi´.

U pismu stoji da je razvojni program i tržišnu poziciju ´Viktora Lenca´ nužno razdvojiti od dnevnopolitičkih i stranačkih polemika s direktorom Damirom Vrhovnikom. ´Ako je Uprava odgovorna za sadašnje stanje i ako isto smatraju vlasnici i radnici tvrtke, njezin ustroj treba razmotriti. Važnije je od toga steći povjerenje IFC-a, HBOR-a i Vlade radi brzog osiguranja izvora finaniranja, a moguću odgovornost Uprave treba prepustiti vlasnicima´.

´Novac za dovršenje programa odgovorni u Vladi, HBOR-u i vlasnici trebaju pronaći da 2000 obitelji ne postanu socijalni slučajevi te da ostvareni izvoz i perspektivni razvojni programi od 600 milijuna dolara ne budu prepušteni drugim zemljama koje bolje razlikuju dugoročni razvoj od trenutačnog interesa´, navodi se u pismu.

Povjernik SMH u ´Viktoru Lencu´ Damir Bačinović kazao je danas za Hinu da je taj sindikat gotovo iscrpio sve mogućnosti u traženju pomoći za opstanak brodogradilišta. Sljedećeg tjedna uputit ćemo posljednje pismo predsjedniku Vlade Ivici Račanu, kazao je. ´Ako uprava ne osigura isplatu cjelovitih plaća za listopad i studeni, radnici će biti prisiljeni obustaviti rad, a ako se pak vlasnici i HBOR uskoro ne dogovore o osiguranju novca za nastavak razvojnog ciklusa, bit će prisiljeni izaći na ulice´.

Dodao je da Sindikat uskoro očekuje odgovor na upite upućene predsjedniku Nadzornog odbora i vlasniku najvećeg vlasničkog udjela u brodogradilištu Carlu Zachelli.

U utorak, 17. prosinca, održat će se okrugli stol o stanju ´Viktora Lenca´, na koji je Sindikat pozvao predstavnike radnika, Uprave, političkih stranaka, županije, riječke i kostrenske gradske uprave, HGK i saborske zastupnike s riječkog područja.

Pročitajte više