HGSS spasio Nijemca s djecom kod Omiša: "Bili su dehidrirani, a on u sandalama"

Foto: HGSS

HGSS Stanica Split u srijedu navečer, oko 21:50, dobila je poziv zbog troje stranih državljana koji su se izgubili na brdu iznad Marušića kod Omiša.

Odmah po dojavi na teren izlaze četiri člana Ispostave Omiš, koji kreću prema njima iz Marušića, dok je troje članova Stanice Split krenulo s druge strane, iz zaseoka Donje Tafre. Prethodno je uspješno uspostavljen kontakt s unesrećenima, koji su poslali svoju lokaciju, objavio je HGSS na svojim službenim stranicama.

Turisti zatečeni dehidrirani i prestrašeni

"Na koncu, turisti, otac i dvoje maloljetne djece, pronađeni su na markiranoj stazi prema Kosmatici, oko 23:30 sati. Zatečeni su u vidno iscrpljenom stanju, dehidrirani i prestrašeni. Na ovaj izlet krenuli su oko 15 sati, po velikoj vrućini, posve neopremljeni, bez ruksaka, dodatne odjeće, bez vode i hrane, bez rasvjete, u posve neadekvatnoj obući – otac je bio u sandalama", piše HGSS.

Spašavatelji su im dali vode, utoplili ih te ih otpratili do vozila, a potom i do apartmana. HGSS je na koncu poslao upozorenje. "Ovo je još jedno upozorenje svima koji namjeravaju razgledavati okolicu i ići na izlete da se informiraju o stazi kojom žele ići, provjere vremensku prognozu, pripreme adekvatnu odjeću i obuću, ponesu dovoljno vode (čak i viška!) i hrane, jave smjer kretanja, a svakako da izbjegavaju šetnju po visokim temperaturama", zaključuju.

Pročitajte više