HGSS-ov pas pronašao muškarca koji se izgubio kod Virovitice. "Slijedio je miris"

Foto: HGSS

HGSS-ovci iz Orahovice jučer su pronašli muškarca koji je nestao u selu Pčelić, u općini Suhopolje. U potrazi za muškarcem je sudjelovalo 15 policajaca iz PP Virovitica, 20 HGSS-ovaca i dva psa. 

Dojavu o nestaloj osobi HGSS je dobio u 17:15, a pridružuju im se još dva pripadnika Stanice Požega s bespilotnom letjelicom s termovizijom i zapovjednim vozilom. 

"Mantrail K9 tim HGSS stanice Orahovica na terenu počinje raditi oko 18 sati inicijalnim uzimanjem mirisnog artikla nestale osobe. Mantrail psi iznimno su vrijedan resurs u potragama jer ovi psi na temelju mirisa koji dobiju od vodiča, traže točno određenu osobu. Miris procesuiraju, razlikuju ga od mirisa ostalih osoba i slijede ga", piše HGSS.

HGSS ih često koristi kao prvi korak u potragama sa psima kada je poznato mjesto s koje se nestala osoba udaljila. Mantrail timovi služe za pronalaženje smjera u kojem se osoba udaljila, što može znatno olakšati voditeljima potrage i usmjeriti daljnji tijek traganja.

"Tako je i sinoć, par trenutaka prije proloma oblaka, mantrail tim Stanice Orahovica pronašao nestalu osobu", piše HGSS.

Dodaju da su K9 timovi samo jedan od kotačića koji pokreću cjelokupan proces i koji vodi do ovakvog uspjeha. "Zato zahvaljujemo i ostalim timovima i službama koje su nam se pridružile na terenu", piše u priopćenju.

Pročitajte više