HHO: Poništite sramotnu presudu mladoj Beograđanki sa šajkačom

HRVATSKI helsinški odbor priopćenjem je reagirao na izvještaje medija o nedavnom slučaju kažnjavanja 20-godišnje Beograđanke, koja je u Jadovnom, na komemoraciji žrtvama ratnog zločina iz Drugog svjetskog rata, nosila šajkaču sa srpskim grbom. Priopćenje HHO-a, koje je potpisao predsjednik Ivan Zvonimir Čičak, donosimo u cijelosti:

"U izvještajima medija navodi se da je stanovita Aleksandra M., dvadesetogodišnjakinja iz Beograda, Srbija, privedena sucu za prekršaje i kažnjena kaznom od 300 kuna. Kažnjena je zbog toga što se na komemoraciji pojavila s tradicionalnom srpskom šajkačom, crne boje na kojoj je bio službeni grb Republike Srbije. Pravoslavni svećenik od nje je tražio da skine kapu i ona ga je poslušala te stavila kapu za pojas.

"Nije bilo povrede zakona"

Međutim, policija ju je ipak privela i prijavila prekršajnom sudu u Gospiću. Sutkinja je navodno presudu obrazložila činjenicom da se na skupu u Jadovnom 'nije smio isticati ni jedan narod, a Aleksandra je isticala srpstvo. Da je nekom drugom prigodom šetala Hrvatskom sa srpskom tradicionalonom kapom i službenim grbom zemlje iz koje dolazi, vjerojatno bi bila oslobođena.

Ukoliko su ovi navodi točni, Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava drži da je počinjena ozbiljna pravna greška te povreda civilnih i ljudskih prava mlade Beograđanke. Ne samo da u RH nema nikakve zakonske zabrane stranih službenih obilježja - zastava i grbova, koje vidimo svakog dana na majicama stranih turista, ali i vlastitih građana, nego je posve neprihvatljivo da bi se u Jadovnu branilo isticanje simbola bilo kojega naroda. Možemo eventualno govoriti o lošem ukusu i neshvaćanju političkih realiteta, ali nipošto o povredi zakona.


Svjesni smo činjenice da isticanje srpskih simbola kod mnogih građana RH izaziva neugodna sjećanja na nedavni rat. Svjesni smo i činjenice da mnogi građani RH svako srpstvo izjednačavaju s četništvom. Držimo takve stavove neprihvatljivim. Naime, ovakav stav kakav je istaknula sutkinja iz Gospića u obrazloženju zapravo je povratak na 'pravne norme' i 'pravnu kulturu' iz doba jugoslavensko-komunističke diktature, kad je isticanje hrvatskih znakova (ali i srpskih) 'bez socijalističkih obilježja' bilo kažnjivo i strogo sankcionirano.

"Ukinuti ovu sramotnu presudu"

Posljednjih dana upozoravali smo na činjenicu da brojni mladi ljudi iz Srbije i Republike srpske prilikom dolaska na ovakve i slične manifestacije ili pak na godišnje odmore, sa sobom donose ponašanje i atmosferu koji su možda normalni i prihvatljivi u Srbiji i Republici Srpskoj, ali ne i od većine građana u RH.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava poziva na očitovanje vrhovnih pravnih institucija u RH, prije svega Vrhovnog suda, Visokog prekršajnog suda, ali i Ministarstva pravosuđe te Državnog odvjetništva, da u skladu s propisima o nadzoru sudbene vlasti u RH iskažu svoje stajalište te da se ova sramotna presuda ukine."

Pročitajte više