HHO predlaže brisanje članka o kleveti te da se zadrži dosadašnja odredba

U OTVORENOM pismu premijeru, predsjedniku Hrvatskog sabora i predsjednicima stranačkih klubova Hrvatski Helsinški odbor za ljudska prava (HHO) predlaže im da, u skladu sa svojim ovlastima, "što prije iniciraju brisanje članka 77. Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona RH".

Tim člankom izmijenjen je članak 203. Kaznenog zakona (o isključenju protupravnosti kod kaznenog djela klevete), čime je bitno otežana obrana javnih djelatnika, uključujući i novinare, od tužbe za kazneno djelo klevete, stoji u otvorenom pismu HHO.

HHO predlaže da se izmjeni usvojeni zakon, tako da se na snazi zadrži dosadašnja odredba članka 203, čime bi se, smatra na vrijeme mogli zaustaviti nepovoljni učinci.

U pismu HHO navodi da i stručnjaci za medijsko pravo zagovaraju dekriminalizaciju klevete i uvrede ili rješenje približno onome kakvo je dosad bilo u hrvatskom Kaznenom zakonu.

HHO drži da je spomenuta izmjena "nepotrebno i neprihvatljivo ograničenje slobode govora i informiranja" te da će ona "zakočiti obavljanje kontrolne i kritičke funkcije medija u Hrvatskoj".

S obzirom da je, tvrdi HHO, ta izmjena "u drastičnom raskoraku" s načelima europskih stručnjaka za medijsko pravo i da već desetljećima ni jedan novinar zbog toga u Europi nije osuđen na zatvorsku kaznu, ona će, ističe, prvenstveno štetiti unutarnjem demokratskom političkom i medijskom razvitku, a zatim i međunarodnom ugledu i interesima Hrvatske.

HHO naglašava da, pravnici zemalja zrele demokracije tvrde da tu nije riječ o razrješavanju suprotstavljenih načela (predlagatelji izmjene slobodu govora i zaštitu privatnosti smatraju pravnim dobrom istoga ranga), nego o načelu slobode izražavanja na koja se postavljaju izuzeća koja treba tumačiti restriktivno.

Pročitajte više