Kolumbija zatvorila ambasadu u Izraelu. Namjerava je otvoriti u Palestini

Foto: EPA

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro naredio je otvaranje veleposlanstva u palestinskom gradu Ramallahu, rekao je jučer ministar vanjskih poslova Luis Gilberto Murillo novinarima. "Predsjednik Petro dao je nalog da otvorimo kolumbijsko veleposlanstvo u Ramallahu, predstavništvo Kolumbije u Ramallahu, to je sljedeći korak koji ćemo poduzeti", rekao je Murillo.

Murillo je dodao kako vjeruje da će se uskoro više zemalja početi zauzimati za priznanje palestinske države pred Ujedinjenim narodima, što je već podržala Kolumbija. Početkom ovog mjeseca je Petro, koji je već povukao kolumbijskog veleposlanika iz Tel Aviva, rekao da će prekinuti diplomatske odnose s Izraelom zbog njegovih postupaka u Gazi. Veleposlanstvo je zatvoreno 3. svibnja.

Katz: Petro je antisemit i pun mržnje

Petro je žestoko kritizirao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i zatražio da se pridruži tužbi Južnoafričke Republike koja pred Međunarodnim sudom pravde optužuje Izrael za počinjenje genocida.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz optužio je Petroa da je "antisemit i pun mržnje" nakon odluke Kolumbije da prekine veze s tom zemljom, rekavši da je taj potez nagrada za Hamas. Ramallah, na Zapadnoj obali, služi kao administrativna prijestolnica palestinske države.

Opća skupština Ujedinjenih naroda je 10. svibnja s velikom većinom podržala palestinsku kandidaturu da postane punopravna članica UN-a, što Palestinu priznaje kao kvalificiranu za pridruživanje. Opća skupština također je preporučila Vijeću sigurnosti UN-a da "povoljno preispita pitanje".

Bolivija također prekinula diplomatske odnose s Izraelom

Izrael u Gazi suzbija Hamas nakon brutalnog napada Hamasovih militanata u Izraelu 7. listopada u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce. Prema podacima iz Gaze, u ratu je ubijeno gotovo 36.000 Palestinaca.

Odgovor Izraela izazvao je snažne međunarodne kritike, a pristup humanitarnoj pomoći na jugu Gaze je poremećen otkako su pojačane vojne operacije u Rafahu. UN tvrdi da je to prisililo 900.000 ljudi na bijeg i povećalo napetosti sa susjednim Egiptom.

Kolumbija nije prva latinoamerička zemlja koja je prekinula veze s Izraelom. Bolivija je prekinula odnose s Izraelom krajem listopada prošle godine, dok je nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike, uključujući Čile i Honduras, povuklo svoje veleposlanike.

Pročitajte više