HHO protiv Crkve: Zar katolici diskriminiraju sami sebe?!



"SA STAJALIŠTA teorije i prakse ljudskih prava, nepojmljivo je da većinsku skupinu, koju čini između 80 i 90 posto populacije, mogu u demokratskom društvu diskriminirati članovi te iste populacije. To bi značilo da katolici sami sebe diskriminiraju, pa bi onda to trebao biti problem prije svega Crkve, a ne države, napose u državi koja je prema Ustavu sekularna", stoji u reakciji Hrvatskog helsinškog odbora na nedavnu izjavu biskupske komisije Iustitia et pax.

Podsjećamo, Iustitia et pax je zaključila da su katolici u Hrvatskoj diskriminirani, te da se protiv njih sve učestalije otvoreno izražava netrpeljivost i nasilje. HHO smatra da nema niti jednog konkretnog dokaza koji ide u prilog ovoj tvrdnji.

"Nepojmljivo je na koji to način 20 posto građana nekatolika može imati tako veliku prevlast u demokratskom društvu da može diskriminirati katoličku većinu", tvrde iz HHO-a.

Štoviše, HHO tvrdi da nikad nisu zabilježili niti jedan slučaj diskriminacije katolika o kakvom govori Iustitia et pax, ali zato su zabilježili brojne slučajeve kršenja ljudskih prava manjinskih skupina koje su podržavali upravo svećenici i "samo proglašeni katolici".

"Najdrastičniji primjer javne masovne diskriminacije druge vjerske skupine u Hrvatskoj – pravoslavne, jest poskakivanje hrvatskih nogometnih navijača na utakmicama (pogotovo na europskom nogometnom prvenstvu u Beču), uz klicanje "tko ne skače, taj je pravoslavac". Zabrinjavajuće je što prilikom mnogih rasističkih, pa i fašističkih manifestacija njihovi protagonisti (zlo)upotrebljavaju simbol svih kršćana – križ.  Objektivan promatrač mora konstatirati da Katolička crkva u Hrvatskoj uživa mnoštvo društvenih i materijalnih povlastica, koristeći činjenicu da se većina građana u Hrvatskoj deklarira katolicima", poručuje HHO.

Pročitajte više