Hidroelektrana Tri kanjona 26 puta jača od nuklearke Krško

SVAKI od 26 generatora (700 MW) kineske Hidroelektrane (HE) Tri Kanjona "moćan" je koliko i ukupna snaga Nuklearne elektrane (NE) Krško.

Po završetku gradnje, Tri Kanjona će raspolagati nevjerojatnom snagom od 18.200 MW i zadovoljavat će oko 10 posto ukupnih kineskih potreba za električnom energijom, stoji u napisu Jakova Justinića objavljenom u Studentskom magazinu. Tri Kanjona se grade na rijeci Yangtze, najduljoj u Aziji, u kineskoj provinciji Hubei. Gradi se na području strmih kanjona koji formiraju 630 kilometara rezervoara prosječne širine 1,3 kilometra. Brana će biti visoka 185 metara. Prema planovima, Tri Kanjona bi trebala biti puštena u pogon 2010. godine.

Protivnici gradnje upozoravaju na prisilno iseljavanje 1,2 milijuna Kineza čiji će se domovi i imanja naći pod vodom. Drugačije rečeno, pod vodom će se naći 13 gradova, 140 manjih naselja, 1.352 sela, 657 tvornica i 66 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta! Voda će prekriti i stotine arheoloških nalazišta i spomenika kulture. Ekolozi su zabrinuti za rijetke zaštićene vrste kao što su Riječni Delfin, Kineska Jesetra, Kineski Tigar, Kineski Aligator, Sibirski Ždral i Velika Panda.

Pobornici izgradnje, pak, kažu da će uz gospodrake koristi, Tri Kanjona spriječiti katastrofalne poplave koje su samo tijekom 1998. godine odnijele 1.562 života. Kako bilo da bilo, znakovito je da Svjetska banka nije sponzorirala ovaj kineski poduhvat, iako to nije spriječilo američke i europske komercijalne banke da sudjeluju u projektu teškom oko 25 milijardi dolara (USD). Neki izgradnju Tri Kanjona, barem kad je o velebnosti riječ, uspoređuju s podizanjem znamenitog Kineskog zida.

Pročitajte više