Hidrogenska bomba: Najrazornije oružje na svijetu, 1000 puta snažnija od atomske

Screenshot: YouTube

TERMONUKLEARNA ili hidrogenska bomba, kakvu je Sjeverna Koreja navodno danas testirala, razvijena je nakon upotrebe nuklearne bombe u Japanu u Drugom svjestkom ratu i od nje je mnogo razornija.


Prva hidrogenska bomba, koji su Amerikanci testirali 1952., proizvela je energije koja je odgovarala onoj 10 megatona TNT-a, otprilike 1000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu.

U toj novoj vrsti bombe, dva izotopa vodika, deuterij i tricij, fuzirana su u helij čime se oslobađala tolika energija.

U konvencionalnom nukleranom naoružanju koristi se fisija, razdvajanje, a ne spajanje jezgre atome, što rezultira manje snažnom eksplozijom. Godinu nakon Amerikanaca i Sovjeti su isprobali svoju hidrigensku bombu, čime je otpočela utrka u naoružanju "superbombama".


Najsnažnija H-bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona

Sjeverna Koreja će nastaviti snažiti svoj nuklearni program kako bi se zaštitila od neprijateljskih politika Sjedinjenih Država, rečeno je u izjavi. Sjeverna Koreja je također poručila da je odgovorna nuklearna država i obećala da svoja nuklearna oružja neće koristiti ako se neće narušavati njen suverenitet te da svoju nuklearnu tehnologiju neće transferirati drugima.
 

Pročitajte više