Hillary Clinton dobila utješnu pobjedu u Zapadnoj Virginiji

HILLARY CLINTON je na preliminarnim izborima u zabačenoj Zapadnoj Virginiji teško porazila Baracka Obamu, ali to neće imati nikakvog utjecaja na ishod predsjedničke utrke.

Na osnovu 98 posto prebrojanih listića, bivša Prva dama je osvojila 67 posto glasova, a Barack Obama samo 26, što jučer održane izbore čini dosad najgorim porazom otkako se karizmatski senator počeo utrkivati za Bijelu kuću.

Međutim, s obzirom da je Zapadna Virginia malena država, to znači da je Hillary Clinton osvojila samo 20 delegata, dok je Obama pokupio njih 8. Tako je teško, a po većini američkih komentatora i posve nemoguće, da bi Hillary Clinton bila u stanju ugroziti sadašnje Obamino vodstvo u broju delegata.

Pobjeda Hillary Clinton se tumači time što je riječ o planinskoj državi gdje biračko tijelo čini siromašno i neobrazovano bijelo stanovništvo, od kojih se mnogi s ponosom nazivaju "hillybillyjima". U toj državi, gdje je većina njih crnca vidjela jedino na televiziji, ideja da bi predsjednikom postao netko tko se zove Barack Hussein Obama jednostavno ne drži vodu. Mnogi od potencijalnih birača koje se intervjuiralo po Zapadnoj Virginiji su rekli kako za Obamu ne mogu dati glas, "jer su čuli da je musliman".

Obama je tu državu već unaprijed držao otpisanom pa nije namjeravao trošiti financijske i druge resurse, pogotovo sada kada nominaciju ima u džepu. Umjesto u Zapadnoj Virginiji je izborni dan proveo u Missouriju, koji će biti važno bojište u srazu s republikanskim kandidatom Johnom McCainom.

O tome da je pobjeda Hillary Clinton simboličke prirode svjedoči i James Carville, bivši voditelj izborne kampanje Billa Clintona i jedan od najodanijih pristaša Clintonovih. On je izjavio kako je "već pripremio ček za financijsku donaciju kampanji Obame" te kako će se "svi demokrati ujediniti oko njega".

Međutim, izborni rezultat u Zapadnoj Virginiji će Hillary Clinton poslužiti kao važan argument u posljednjem, očajničkom pokušaju da na svoju stranu dovuče superdelegate, ili barem - kao što neki špekuliraju - na konvenciji iščupa mjesto potpredsjedničkog kandidata. Obamin debakl među siromašnim i neobrazovanim bijelcima, a od kojih su mnogi tradicionalni birači Demokratske stranke, znači da Obamu u sudaru s McCainom čekaju daleko teži problemi nego što su to njegovi euforični pristaše, ali i mediji, ispočetka mislili.

D.A.

Pročitajte više