Hillary Clinton odustala i poduprla Obamu

SJEDINJENE američke države definitivno neće imati prvu predsjednicu. Ono što se očekivalo već tjednima, dogodilo se danas- Hilary Clinton priznala je poraz u utrci za kandidaturu za predsjednicu, povukla se i pozvala sve svoje pristaše da pomognu prvom afroamerikancu Baracku Obami na putu u Bijelu Kuću.

"Dajem mu svoju punu podršku i tražim od svih vas da mi pomognete raditi za senatora Obamu jednako marljivo kao što ste radili za mene", kazala je Hilary Clinton u Nacionalnom građevinskom muzeju u Washingtonu nakon 18 mjeseci unutarstranačke borbe. Barack Obama nije prisustvovao ovome skupu jer je bio u Chicagu.

Prema najnovijoj anketi, objavljenoj jučer, šezdeset posto birača Hilary Clinton će glasati za Obamu, a 17 posto za republikanskog kandidata senatora Johna McCaina. Gotovo jedna četvrtina njenih glasača, 22 posto, izjavilo je kako uopće neće ni izaći na izbore ako ona ne pobijedi u utrci za demokratskog kandidata.

Što se dogovorila s Obamom?

Američki mediji "šuškaju" o sastanku između Hilary i Obame koji se odigrao u četvrtak navečer, s obzirom da nisu prenijeli o čemu su razgovarali. Njezin je glasnogovornik samo poručio kako je Hilary uvijek "jasno govorila da će učiniti sve što može da u Bijelu kuću bude izabran demokrat, ona ne traži da bude potpredsjednica.”

Nagađa se da joj je Obama u četvrtak ponudio mjesto ministrice zdravstva, ali kao što je i običaj kod izbora, iz njenog stožera je poručeno je kako je "prerano da bi se pregovaralo o foteljama".

A.B.Foto: AFP

Pročitajte više