Hillary Clinton ostvarila simboličnu pobjedu u Portoriku

DEMOKRATSKA SENATORICA i bivša Prva dama Hillary Clinton je danas na stranačkim izborima u Portoriku pobijedila Baracka Obamu, ali je taj rezultat simboličke prirode.

Rezultati s 57 % obrađenih birališta na tom karipskom otoku navode kako je Hillary Clinton osvojila 68 %, a Obama 32 % glasova. Ti su rezultati bili očekivani, s obzirom na popularnost koju bivša Prva dama uživa među Hispanoamerikancima.

Na temelju tih rezultata, bivša Prva dama može očekivati 28, a njen suparnik 14 delegata koje Portoriko šalje na nacionalnu konvenciju u kolovozu.

Obama je već osigurao nenadoknadivu prednost u izabranim delegatima, a uz stalan porast podrške među stranačkim dužnosnicima - tzv. superdelegatima - očekuje se da će osigurati većinu delegata konvencije za tjedan-dva.

Dan prije je karizmatski senator iz Illinoisa ostvario važnu pobjedu na Statutarnom odboru stranke, kada je prihvaćen kompromis kojim se priznaju rezultati spornih preliminarnih izbora u Floridi i Michigan - na čemu je inzistirala Hillary Clinton - ali tako izabrani delegati dobivaju samo po pola glasa, čime je Obamina prednost u ostatku predsjedničke utrke ostala nedostižnom.

Građanima Portorika su, inače, preliminarni izbori bili rijetka prilika da posredno utječu na ishod predsjedničkih izbora. Portoriko kao američki prekomorski teritorij nema status federalne države te ne sudjeluje u izboru elektorskog kolegija u studenome. Međutim, tamošnja organizacija Demokratske stranke daje ukupno 55 delegata za nacionalnu konvenciju.

Nakon Portorika bi u utorak sezona preliminarnih izbora trebala završiti s nadmetanjima u Južnoj Dakoti i Montani čiji ishod, kao ni ishod u Portoriku, ne može spriječiti ono što se u ovim trenucima čini više nego izvjesnom demokratskom nominacijom Obame za američkog predsjednika.

D.A.

Pročitajte više