Hillary Clinton preko brata šuruje s McCainom?

DOK Hillary Clinton javno podržava stranačkog druga Baracka Obamu u predsjedničkoj utrci, njen brat Tony Rodham je viđen na skupu potpore Johnu McCainu.

Skup je održan u Pennsylvaniji gdje McCainov tabor nastoji maksimalno iskoristiti razočaranje brojnih pristaša Hillary Clinton kako bi njihove glasove doveo republikanskom kandidatu.

Tony Rodham se zajedno sa suprugom i dvoje djece sreo s Carly Fiorina, bivšom direktoricom Hewlett-Packarda koja je danas glavna ekonomska savjetnica McCainove kampanje, a i jedan od favorita za potpredsjedničkog kandidata. Susret se odigrao u domu Jamieja Brazila, jednog od najbližih prijatelja obitelji Clinton.

Da strah od Hillarynih pristaša koji prelaze republikancima nije bez osnove, odnosno da njihov bijes zbog "ukradene nominacije" može imati nepredvidljive posljedice, svjedoče napisi kako je Hillary Clinton unajmila preko 40 posebno obučenih aktivista - tzv. "bičeva" - kako bi na predstojećoj demokratskoj konvenciji među svojim delegatima spriječila izvikivanje parola protiv Obame i slične ekscese.

Tony Rodham je aktivno sudjelovao u kampanji za stranačku nominaciju svoje sestre, organizirajući bankete na kojima se prikupljao novac za njenu kampanju. U svibnju, kada je vodstvo Demokratske stranke odlučivalo o spornim delegatima iz Michigana i Floride  - i na kraju odlučilo protiv Hillary Clinton - Rodham je novinarima Los Angeles Timesa dao do znanja da razmišlja o tome da iz prosvjeda da podršku Johnu McCainu.

Neki od najtvrdokornijih "hilarista" u Pennsylvaniji - gdje je, zahvaljujući glasovima konzervativnih bijelaca iz radničke klase bivša Prva dama teško porazila Obamu - se još uvijek nadaju kako će na predstojećoj konvenciji uspjeti izvesti puč, odnosno uspjeti nagovoriti dio Obaminih delegata da prijeđu na njihovu stranu. Ukoliko taj plan ne uspije, podrška McCainu se nameće kao najlogičnija opcija svakom onome tko po svaku cijenu želi vidjeti Hillary Clinton u Bijeloj kući.

Dio američkih medija vjeruje kako je i sama Hillary Clinton prihvatila takvu "rezervnu opciju", a na što ukazuju napisi da je njenim najizdašnijim donatorima sredstava za izbornu kampanju dojavljeno da se pripreme za izbore 2012. godine. Ukoliko bi Obama bio poražen od McCaina, upravo bi se Hillary Clinton nametnula kao jedini suvisli izbor demokrata na izborima koji se održavaju za četiri godine.

"Nestašni" brat

Daily Telegraph, pak, podsjeća čitatelje da su Hillaryina braća Tony i Hugh nekoliko puta svojim "nestašlucima" sestru doveli u neugodnu situaciju. Godine 1999. su u Gruziji dobili 118 milijuna dolara vrijedan ugovor o uzgajanju i izvozu kestena, inače sklopljen s poduzetnicima povezanim s oporbom predsjedniku Eduardu Ševarnadzeu, koji je u to vrijeme bio američki saveznik.

Dvije godine kasnije je Tony Rodham navodno isposlovao da se njegovi osobni prijatelji osuđeni na zatvor zbog prijevare nađu u kontroverznom paketu ukaza o pomilovanju koje je Bill Clinton potpisao posljednji dan boravka u Bijeloj kući.

Iste je godine Tony Rodham bio upetljan u tučnjavu kada ga je poznanik napao u vikendici, uvjeren da brat Prve dame vodi ljubav s njegovom djevojkom. Rodham je ozlijeđen, a prilikom istrage je priznao da je nekoliko sati prije incidenta s napadačem pušio marihuanu.

D.A.

Pročitajte više