Hillary Clinton: Putin ima gotovo mesijansku vjeru u sebe

Foto: EPA

BIVŠA američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da ruski predsjednik Vladimir Putin ima gotovo mesijansku vjeru u sebe te da ne voli kritičare, pogotovo ako su žene. Clinton je podsjetila da je ona imala neke pozitivne pomake po pitanju suradnje s Putinom između 2009. i 2013., kad je bio premijer Rusije, piše Guardian. No odnos se pogoršao kad je kritizirala izbore u Rusiji koji su Putinu 2012. omogućili da postane predsjednik.

Clinton kaže da je njezina tvrdnja da Rusi zaslužuju da se njihov glas čuje i da se glasovi zbroje izazvala prosvjede desetaka tisuća ruskih građana. Bivša američka državna tajnica tvrdi da ju je Putin tada krivio zbog toga. Clinton je 2016. izgubila od Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u.

"Nisam bila iznenađena kad je Putin napao Ukrajinu"

"Putin ne voli kritičare, osobito ženske kritičare. Nakon izjave o izborima postao je vrlo neprijateljski nastrojen prema meni. Kao što znamo, Putin je radio na tome da Trump bude izabran", rekla je Clinton tijekom gostovanja na Hay festivalu u Walesu.

Clinton kaže da je vidjela da Putin ima mesijansku vjeru u sebe i u ono što misli da mu je suđeno. "On vjeruje u obnovu carske Rusije, zamijetila sam to dok sam radila s njim", rekla je. Zbog toga je, kako kaže, napisala dopise u kojima upozorava da će Putin postati prijetnja Europi, ali i ostatku svijeta. No nadala se da će ga prijateljski odnosi sa SAD-om natjerati da odgodi svoje agresivne ambicije, tvrdi Clinton.

"Nažalost, nisam bila iznenađena kad je napao Ukrajinu. Ugodno me iznenadilo kako se vlada Volodimira Zelenskog brani od agresije. Mislim da je pozitivno to što je NATO opskrbio Ukrajince oružjem", kazala je Clinton te dodala da bi Trump, da je 2020. opet osvojio vlast, vjerojatno povukao SAD iz NATO saveza.

Pročitajte više