Hillary Clinton: Sporazum o zračnom prometu povećat će broj turista i investitora u Hrvatskoj

GORDAN JANDROKOVIĆ u Washingtonu se susreo s državnom tajnicom SAD-a Hillary Clinton, s kojom je održao zajedničku konferenciju za novinare.

Na početku konferencije za novinare Hillary Clinton je osudila situaciju u Egiptu, a onda se osvrnula na suradnju s Hrvatskom.

"SAD i Hrvatska njeguju topao i trajan odnos te prijateljstvo. Moj današnji susret sa zamjenikom premijerke i ministrom vanjskih poslova događa se u obećavajućem trenutku za hrvatsku povijest - u iščekivanju članstva u Europskoj uniji", rekla je Clinton i čestitala Jandokoviću na "poduzimanju teških koraka prema članstvu".

Clinton: SAD cijeni hrvatski doprinos u Afganistanu

"SAD podržava hrvatsko članstvo i danas smo uzbuđeni zbog toga koliko ste blizu ostvarenju svoga cilja", rekla je te dodala da SAD cijeni hrvatski doprinos u Afganistanu, posebice u uvježbavanju afganistanskih policijskih snaga. "Na Zapadnom Balkanu Hrvatska ima ulogu lidera, i to lidera u pomirenju", dodala je.

Također je ispričala da hrvatski trud za pomirenje u regiji može poslužiti kao primjer. Spomenula je i napore uložene u povratak izbjeglica i zaključivanje međusobnih optužbi. "Pomirenje ne služi samo za izgradnju mira u Hrvatskoj i regiji, već također pruža prilike europskoj i američkoj ekonomiji u vašoj regiji", rekla je.

"Danas potpisujemo Sporazum o zračnom prometu kojim se otvara zračni koridor između SAD-a i Hrvatske. Sporazum će pridonijeti povećanju broja turista iz SAD-a u prekrasnu Hrvatsku te stvoriti nove prilike za investiranje. Nadamo se nastavku našeg partnerstva i skorom hrvatskom članstvu u Europskoj uniji.

Jandroković je nakon toga zahvalio državnoj tajnici na prijateljstvu i potpori koje Hrvatska prima od SAD-a.

Jandroković: Važno je da Hrvati imaju ravnopravan status u BiH

"Naši zajednički napori u Afganistanu i Jugoistočnoj Europi, gdje dijelimo čvrstu predanost miru, stabilnosti i sigurnosti, dokaz su naših sve snažnijih odnosa", izjavio je Jandroković i dodao kako se baš danas opet potvrdila predanost Hrvatske mirovnoj misiji u Afganistanu, s obzirom da se kontingent hrvatskih vojnika nedavno povećao i da su oni preuzeli još veću ulogu u obučavanju afganistanskih snaga.

Vezano za jugoistočnu Europu, Jandroković je prenio Clintonovoj da je Hrvatska spremna zemljama regije prenositi svoja iskustva stečena u procesu euroatlantskih integracija, te kako će i nadalje biti proaktivan partner SAD-a u regiji. Govoreći o situaciji u BiH, Jandroković je rekao da Hrvatska podržava suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ali i da je važno da Hrvati imaju ravnopravan status u BiH.

Jandroković pozvao Clinton na Croatia Summit

Jandroković je Obaminoj državnoj tajnici predstavio i planove Hrvatske za tekuću godinu. Kazao je da Hrvatska ulaže značajne napore kako bi završila pregovore s Europskom unijom do kraja lipnja. Drugi prioritet je jačanje gospodarstva, kaže Jandroković, koji se nada i razvijanju jačih gospodarskih veza sa SAD-om.

Prenio je državnoj tajnici Clinton hrvatski kontinuirani interes za uključenjem u SAD-ov program izuzeća od viza i izrazio nadu da će Hrvatska uskoro postati članica tog programa. Na kraju je Jandroković uputio poziv državnoj tajnici Clinton na sudjelovanje na Croatia Summitu u godini koja je, kako je kazao, ključna godina za Republiku Hrvatsku.

Sporazum o zračnom prometu pozdravio i Croatia Airlines

Sporazum o zračnom prometu danas je pozdravio i Croatia Airlines. "Open skies ugovor omogućava hrvatskim prijevoznicima korištenje prava na slobodno marketinško i prometno poslovanje na tržištu Sjedinjenih Američkih Država. Implementacija suradnje s United Airlinesom dodatno će unaprijediti komercijalno poslovanje Croatia Airlinesa, a Hrvatsku kao odredište približiti američkim građanima i turistima, jer će putnici na temelju tog ugovora moći jedino s United Airlinesom putovati do krajnjih odredišta u Hrvatskoj (Zagreb, Dubrovnik, Split), kao i u odredišta Croatia Airlinesa u jugoistočnoj Europi", priopćili su.

Pročitajte više