Hillary Clinton u subotu odustaje od predsjedničke kampanje

IZBORNI STOŽER Hillary Clinton je noćas objavio kako će bivša Prva dama Hillary Clinton u subotu formalno obustaviti svoju kandidaturu za predsjednicu SAD.

Priopćenje je stiglo nakon što je ABC News objavio kako će formalna odluka biti objavljena u petak, a Fox News prenio izjave jednog njenog savjetnika prema kojima je članovima izbornog stožera rečeno da im je petak posljednji radni dan.

Objava se trebala zbiti u New Yorku, a Hillary Clinton je također namjeravala službeno podržati svog dosadašnjeg suparnika Obamu u njegovoj kandidaturi za predsjednika. Međutim, odlučeno je da se s formalnom objavom sačeka jedan dan, a senatorica to učini u Washingtonu "kako bi se izašlo u susret velikom broju njenih pristaša".

Odluka Hillary Clinton dolazi četiri dana nakon što je njen suparnik Barack Obama temeljem osvojenog broja delegata za izbornu konvenciju osigurao nominaciju Demokratske stranke za američkog predsjednika.

Obama počeo tražiti potpredsjedničkog kandidata

Hillary Clinton je dosad odbila priznati poraz, ali je ostavila mogućnost da bude Obamin potpredsjednički kandidat - a na čemu sada inzistiraju njene najvjernije pristaše.

S druge strane, Wall Street Journal piše kako su članovi Obaminog stožera prilično neskloni toj ideji. Sličan je stav iznio i bivši predsjednik i nobelovac Jimmy Carter prema kome bi "kandidatska lista snova" sastavljena od dvoje donedavno zakrvljenih političkih suparnika samo birače podsjetila na njihove mane.

Obama je, pak, imenovao posebnu tročlanu komisiju za izbor potpredsjedničkog kandidata, a na čijem je čelu Caroline Kenendy, kći predsjednika Johna F. Kennedyja.

D.A.

Pročitajte više