Hillary odlučila u Bijelu kuću doći putem tužbe?

SHVATIVŠI da joj fale glasovi za put u Bijelu kuću, Hillary Clinton se, po svemu sudeći, Americi sprema prirediti pravosudnu farsu nalik na Floridu 2000.

Gore navedeni zaključak su donijeli mnogi američki komentatori nakon što se u Teksasu sve više govori kako je bivša Prva dama već sada pripremila sve potrebne papire i odvjetnike kako bi osporila rezultat preliminarnih izbora koji se u utorak održavaju u toj državi.

Hillary Clinton, koja je samo prije nekoliko mjeseci bila neprikosnoveni favorit u utrci za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, u posljednjih mjesec dana je deklasirana od karizmatskog senatora Baracka Obame, a njena kampanja - koja je očekivala da će cijeli proces biti završen na Superutorak 5. veljače - već potrošila većinu svojih ljudskih, materijalnih, financijskih i moralnih resursa.

Obama trenutno vodi ne samo po broju glasova ili država gdje je pobijedio, nego i po broju delegata za konvenciju, tako da se bivšoj Prvoj dami nije previše isplatila strategija temeljena na borbi za najveće države s najvećim brojem delegata kao što su Kalifornija i New York, i ignoriranju malih i srednjih država.

Hillary Clinton se, međutim, nada da će tri takve države - Ohio, Teksas i Pennsylvanija - preokrenuti taj trend. U prve dvije se izbori održavaju u utorak, a u Pennsylvaniji 22. travnja.

Ukoliko Hillary pobijedi u Ohiou i Teksasu, ostat će u utrci, a i sam njen suprug Bill je rekao kako je teško očekivati da će nastaviti pohod na Bijelu kuću ukoliko i tamo ostane kratkih rukava.

Hillary trenutno prema anketama prednost ima jedino u Ohiou, dok u Teksasu malu prednost ima Obama. Da stvar po Hillary bude izgledala još lošije u Tekasu, pobrinula su se složena izborna pravila Demokratske stranke u toj državi. Naime, demokratski birači osim glasa na preliminarnim izborima mogu delegate birati i na stranačkim zborovima. To u praksi znači više glasova za Obamu, s obzirom da je on u pravilu bolje prolazio na stranačkim izborima nego na tajnim izborima.

Obami u prilog idu i pravila o rasporedu delegata, pri čemu Demokratska stranka u Teksasu naglasak stavlja na broj demokratskih glasova u pojedinim okruzima na predsjedničkim izborima 2004. godine. Odziv među demokratima je bio najslabiji u okruzima s velikim brojem Hispanoamerikanaca - upravo one skupine koja je najvjerniji glasački stroj Hillary Clinton - a najveći u urbanim centrima gdje žive crnci - Obamina glasačka vojska.

Iako je isti sustav na snazi bio kada je Bill Clinton godine 1992. i 1996. glatko pobjeđivao u Teksasu, izborni stožer njegove supruge ga je nazvao "nejasnim" i "nepravednim", te se, usprkos javnih demantija o pripremanju tužbe, sve više govori da će utakmica na biralištima - slično kao i predsjednički izbori na Floridi 2000. godine - imati produžetke u sudnicama.

D.A.

Pročitajte više