Hillary uputila ispriku svim crnim glasačima

SINOĆ je senatorica Hillary Rodham Clinton učinila ono što gotovo nikad ne radi, ispričala se. I kad je jednom počela nije mogla stati.

Clinton je, naime, prisustvovala forumu kojega je organizirala Udruga novinskih nakladnika, koju čine više od 200 novina orijentiranih na crnačku populaciju.

Hillary se najdublje ispričala kad su je novinari upitali za komentar o izjavi njenog muža Billa koji je nakon pobjede Obame u Južnoj Karolini rekao da je i "Jesse Jackson isto pobijedio u toj državi kad se kandidirao za predsjednika 1984. i 1988". Mnogi su protumačili kako zapravo tom izjavom omalovažava Obamin uspjeh.

 "Želim ispraviti tu izjavu i staviti je u pravi kontekst. Vi znate da mi je jako žao ako se netko uvrijedio jer to nije trebala biti nikakva uvreda. Mi se trebamo ponositi i Jacksonom i Obamom."

"Obama ne bi dogurao tako daleko da je bijelac"

Ranije tog dana, Geraldine Ferraro, jedna od članica financijskog odbora Hillaryine izborne kampanje, dala je ostavku na  mjesto zbog izjave kako Barack Obama ne bi dogurao tako daleko da je bijelac.

"Ne stojim iza takve izjave i jako mi je žao što je  takvo što uopće rečeno. Jasno je da ta žena nije govorila u ime kampanje niti u moje ime i zbog toga je dala ostavku s položaja u mom financijskom odboru", kazala je Hillary.

72-godišnja Geraldine Ferraro je, inače, godine 1984. ušla u povijest kao prva žena nominirana za američkog potpredsjednika. Međutim, to joj je bilo najveće dostignuće, jer je demokratski predsjednički kandidat Walter Mondale iste godine doživio katastrofalni poraz u izbornom srazu s predsjednikom Reaganom.

Treća isprika se odnosila na obnovu područja koji je uništio uragan Katrina. Ispriku je Clintonica okrenula na kritiku Georga Busha koji je, gle slučajnosti, držao govor u isto vrijeme i u istom hotelu.

"Kazala sam to privatno i javno. Ispričavam se i jako mi je neugodno zbog ponašanja naše vlade prema stradalim stanovnicima. Radi se o državnoj sramoti", drži potencijalna predsjednica SAD-a.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više