HKDU traži odgovornost za zločine u logoru Bučju

Predsjednik Senata Hrvatske kršćanskodemokratske unije (HKDU) i predsjednik pakračke i lipičke podružnice te stranke, Miroslav Ivančić, zatražio je danas da pakračko Gradsko vijeće prihvati zahtjev o pokretanju procesa protiv 26 osoba, odgovornih za zločine nad hrvatskim građanima, počinjene u logoru Bučju u srpskoj agresiji na Hrvatsku 1991. . L

Ivančić je na konferenciji za novinstvo podsjetio kako je prije pet godina pakrački ogranak Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (UHVIDR-a) podnio kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu protiv 26 srpskih agresora, odgovornih za zločine nad hrvatskim državljana - braniteljima i civilima s područja Pakraca i Lipika.

No, kako je istaknuo, ta kaznena prijava do danas stoji u nečijoj ladici.

Predsjednik Senata HKDU-a te pakračke i lipičke podružnice stranke zatražio je od pakračkog Gradskog vijeća da zatraži od svih mjerodavnih državnih tijela da se podnesena kaznena prijava procesuira.

Potporu u pokretanju procesa također je zatražio od gradova iz kojih su branitelji 1991. na pakračkom području sudjelovali u obrani Hrvatske - Bjelovara, Varaždina, Križevaca i Čakovca te Požeško-slavonske županije.

"Mi time ne želimo nikoga osuđivati unaprijed. Želimo da pravda napokon bude zadovoljena, a mislimo da je to interes svih ljudi bez obzira na narodnost", rekao je Miroslav Ivančić.

Kroz logor Bučje, koji je postojao od 16. kolovoza 1991. do 13. prosinca 1991., prošlo je oko 250 zatočenika, a, uz Hrvate, bili su i pripadnici Češke, Talijanske i Slovačke manjine i dr.

Logor je zatvoren 13. prosinca 1991., kada je 70-tak zatočenika prevezeno u srpski logor u Staroj Gradiški.

Ta posljednja grupa zatočenika razmijenjena je u siječnju 1992. , no 20 osoba koje su boravile u tom logoru, još je uvijek na popisu nestalih.

Mjesto Bučje je oslobođeno u akciji hrvatskih branitelja 26. prosinca 1991.

(Hina) xzs ysp

Pročitajte više