Hladan tuš sa Dračevca: Splitski sud obustavio postupak protiv bivšeg gradonačelnika Škarića

Foto: Google street view

HLADAN tuš sa Dračevca zalio je Državno odvjetništvo. Optužno vijeće splitskog Općinskog suda obustavilo je postupak protiv bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Škarića, poduzetnika Joze Parčine i procjenitelja Porezne uprave Franje Veiga za zlouporabu ovlasti i štetu u blagajni Grada Splita od dva milijuna kuna! Vijeće smatra da nema dovoljno dokaza da bi se optužnica propustila na suđenje. Državno odvjetništvo primilo je rješenje te se misli žaliti. O sudbini slučaja odlučit će tako Županijski sud u Splitu. 

U pitanju je dobro poznati slučaj zamjene gradskog prostora u Marmontovoj ulici sa prostorom popularno nazvanim Kada u vlasništvu Joze Parčine, koji je optužen da je potakao Škarića na zlouporabu, dok se Veiga tereti za pomaganje, odnosno, prikrivanje jer je neistinito podcijenio vrijednost gradskog prostora, a precijenio onaj Joze Parčine. Sve se zbivalo prije punih 15 godina.

O zamjeni svjedočili Miroslav Buličić i Boris Ćurković

Optužno vijeće zaključilo je da je konstrukcija tužilaštva neodrživa. Prije svega, ističu da je sve odluke u postupku koji je proveden javnim natječajem i na koji se javio jedino Parčina, donijelo gradsko Poglavarstvo, a ne Škarić, koji je na koncu potpisao ugovor o zamjeni. Inicijativa o zamjeni došla je od Petra Krole, člana Poglavarstva za kulturu, a nitko od saslušanih svjedoka, članova Poglavarstva nije kazao da je Škarić zagovarao ovaj posao. Nitko osim podnositeljice prijave nije govorio da se Škarić i Parčina uopće poznaju. Među svjedocima koji su ispitani u istrazi ovog slučaja su i bivši gradonačelnik, danas HSS-ovac Miroslav Buličić, ali i SDP-ovac Boris Ćurković, aktualni predsjednik splitskog Gradskog vijeća.

Grad Split ne smatra se oštećenim

Problem sa optužnicom ispao je i zbog toga što Grad Split ne smatra da je oštećen u ovom poslu, a optužno vijeće pozvalo se i na to da su napravljena još tri vještačenja spornih nekretnina te se sva međusobno razlikuju.

Ni činjenica da je prva procjena nekretnina obavljena prije nego je tadašnji pročelnik Upravnog odjela za gospodarenje resursima Grada Splita, a danas šef Gradskog vijeća Boris Ćurković uputio Poglavarstvu inicijativu za zamjenu nekretnina, ne ukazuje optužnom vijeću da je natječaj bio unaprijed namješten, niti potkrjepljuje osnovanu sumnju da bi Škarić naložio zamjenu kako bi prikrio razliku u cijeni, kada kao gradonačelnik ima ovlast sa raspolaganjem iznosima do milijun kuna. Procjena je napravljena povodom prve inicijative zamjene, ali je komisija Gradskog poglavarstva dala negativno mišljenje pa nije prihvaćena ničija ponuda. 

Optužno vijeće pozvalo se i na to da je Vrhovni sud odbio reviziju presude kojom je odbijen tužbeni zahtjev protiv Grada Splita i Parčine radi utvrđivanja ništavnim ugovora o zamjeni.

Pročitajte više