Hloverka Novak Srzić odlazi s mjesta glavne urednice?

HODNICIMA HTV-a kola informacija kako Hloverka Novak Srzić od 1. lipnja napušta mjesto glavne urednice Informativnog programa i kako na njezino mjesto dolazi Goran Rotim, koji je prije njezina dolaska bio pomoćnik glavnog urednika. Ubrzo nakon povratka Hloverke na HTV Rotim je otišao u Atlantic Trade, gdje i danas radi. U Rotimov ured sjeo je Dražen Majić, koji je s Hloverkom počeo surađivati na Novoj TV u emisiji Kontakt, a sada je njezin pomoćnik.

Kontaktirali smo Gorana Rotima te nam je opovrgao insinuacije kako on sigurno dolazi na čelo Informativnog programa. "Mogu vam samo reći dvije riječi. Nije točno", kazao je Rotim. O novinarskom povratku na HTV nije želio govoriti. 

Hloverka više po bolnicama, nego u uredu

Objašnjenje koje je išlo uz priču o smjeni Hloverke i povratku Rotima polazilo je od činjenice da Hloverka već nekoliko mjeseci često boravi po bolnicama, čak i više nego na Prisavlju. Krajem prošle godine glavnoj urednici je otkriven rak lijeve dojke, koji je u prosincu kirurški odstranjen. Početkom ožujka je, pak, Hloverka bila na operaciji kojom joj je odstranjena i lijeva dojka, jer se radilo o vrsti raka koji u većini slučajeva rezultira time da se bolest nakon nekog vremena pojavi i i na drugoj dojci. Trenutno se ponovno nalazi u bolnici jer je početkom tjedna operirala slijepo crijevo.

Hloverku smo uspjeli kontaktirati u bolesničkom krevetu, ali je odbila bilo što komentirati do ponedjeljka. 

Novinari informativnog programa znaju reći, da je dok Hloverka boluje, glavna Dijana Čuljak Šelebaj, njezina najbolja prijateljica i trenutno urednica nekadašnje Hloverkine emisije Otvoreno.

"Nemam pojma o tom prijelazu. Znam da je Rotim išao na novo radno mjesto. Mislim da je prešao u glasnogovorništvo Ministarstva vanjskih poslova. Ne vjerujem da će se netko nakon dva odlaska opet vratiti, ali o tome još ništa nisam čula", kazala nam je urednica Otvorenog Dijana Čuljak.

Rotim suspendiran zbog emitiranja proustaškog govora Mesića objavljenog na Indexu

Goran Rotim je u javnosti kao pomoćnik glavnog urednika bio upamćen kad ga je Ravnateljstvo krajem 2006., zajedno s kolegom Dankom Družijanićem, suspendiralo s mjesta urednika Dnevnika zbog emitiranja priloga o proustaškim izjavama predsjednika Stjepana Mesića, koje je prvi objavio Index.hr. Na stranu Rotima i Družijanića su tada stali Programsko vijeće HRT-a i Etičko povjerenstvo pa su vraćeni na uređivanje Dnevnika.

Rotim je zajedno s još četvero kolega s HTV-a bio optužen za nepoštivanja Haškog suda zbog objave tajnog dodatka optužnice protiv generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka, u svibnju prošle godine.

S druge strane,  tada se u Hloverkinoj  emisiji Kontakt Nove TV raspravljalo o Hrvatskoj televiziji kao javnom servisu koji bi trebao biti odgovorna institucija, pa se pitala gdje je odgovornost novinara i urednika koji objavljuju dokumente s oznakom državne tajne. Primjerice kao što su to bili Brijunski transkripti koje je u Dnevniku objavio Josip Šarić, koji je za to ove godine dobio novinarsku nagradu.

J.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više