Hloverka s bolovanja ne može poslati očitovanje o smjeni, ali može blokirati emisiju o Sanaderu

HLOVERKA NOVAK SRZIĆ s bolovanja ne može poslati očitovanje na zahtjev o smjeni, ali zato može i dalje uređivati program i provoditi cenzuru na Prisavlju. Barem dok se za to ne sazna. Dokaz za to su današnji događaji na HRT-u, gdje je Hloverka samo u nekoliko sati navodno stopirala emitiranje teme o Sanaderu i Hypo banci u Otvorenom pa je zatim ipak dopustila kad su počeli stizati novinarski upiti!

Gordan Malić za Index je ispričao kako je jutros dobio poziv u emisiju Otvoreno koja je trebala u cijelosti biti posvećena trenutno najaktualnijoj aferi, onoj oko Hypo banke, koja se vezuje uz bivšeg premijera. Sve je, podsjećamo, započelo nakon istrage austrijskog i njemačkog državnog odvjetništva i napisa u austrijskim medijima da je Sanader od Hypo banke dobio 800.000 tadašnjih njemačkih maraka provizije da ih "uvede" u Hrvatsku.

Pustili foršpan pa otkazali temu pa je opet vratili

"Ja sam im rekao što imam dokumentirano i o čemu mogu razgovarati", ispričao nam je Malić koji je pristao na gostovanje u Otvorenom, te je jutros na televiziji čak vidio i najavu za spomenutu emisiju. No, oko 15:30 sati dobio je informaciju da se emisija otkazuje, navodno prema nalogu Hloverke Novak Srzić! Vrlo brzo su na Prisavlje počeli stizati novinarski upiti, a svih je zanimalo zašto je emisija otkazana, odnosno kako je Novak Srzić s bolovanja mogla stopirati temu u Otvorenom.

"Oko 16 sati su me opet nazvali s HRT-a kako bi mi javili da će Hypo banka ipak biti tema u Otvorenom, ali u skraćenom obliku. Dobit ću oko 10 minuta za svoje izlaganje", priča nam Malić. Veći dio emisije će biti  posvećen predstavljanju predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića.

HRT: Nismo mogli pronaći sugovornika iz Hypo banke

S HRT-a, pak, tvrde kako Hloverka Novak Srzić nije imala nikakvog utjecaja na otkazivanje pa ponovno uvođenje teme o "aferi Hypo". "Glavni problem je bio što HTV i dalje nema sugovornika koji će predstavljati drugu stranu, odnosno Hypo banku", kaže nam glasnogovornik Danko Družijanić. "Zbog toga je najprije odlučeno da se tema otkaže, ali zatim je ipak odlučeno da Malić izloži svoju dokumentaciju", kaže Družijanić i napominje da je u emisiju također pozvan ekonomski analitičar Damir Novotny, koji će govoriti o općenitoj gospodarskoj situaciji u državi, ali će se njegovo izlaganje iskoristiti i da prikaže "gospodarsku" stranu priče.

Cijela priča izgleda, u najmanju ruku, sumnjivo kad se uzme u obzir da su za vrijeme "vladavine" Hloverke Novak Srzić u informativi na Prisavlju već otkazivane neke "vruće" teme. Još kad se uzme u obzir da će Programsko vijeće na sutrašnjoj sjednici raspravljati upravo o smjeni Hloverke Novak Srzić, postaje i više nego jasno zbog čega je tema najprije stopirana, a zatim opet vraćena nakon što su novinari počeli postavljati pitanja.

Hloverka je kod liječnika i ne može razgovarati

Pitanje koje se prvo nameće svakako glasi "Kako Hloverka Novak Srzić može s bolovanja uređivati program, a ne može (i ne mora) poslati očitovanje o smjeni?" Podsjećamo, Programsko vijeće je na sjednici 8. prosinca, na kojoj je dužnosti razriješen Vanja Sutlić, dao glavnoj urednici informative točno sedam dana da se pismeno očituje o zahtjevu za njenom smjenom. Taj rok je istekao, a očitovanje još nije stiglo. Ravnateljstvo HRT-a na današnjoj sjednici dalo je "ispričnicu" Hloverki Novak Srzić, uz zaključak kako glavna urednica nije dužna s bolovanja slati očitovanja Programskom vijeću i kako to može čekati dok ozdravi.

Komentar cijele priče smo pokušali dobiti i od Hloverke Novak Srzić, ali ona nam je kazala kako ne može razgovarati jer "upravo ulazi u liječničku ordinaciju".

Pročitajte više