HNB izdala prigodnu kovanica od 25 kuna

HRVATSKA Narodna Banka izdala je prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna u povodu obilježavanja stjecanja statusa kandidata Republike Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji 18. lipnja 2004.

Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta kojemu opisana kružnica ima promjer 32 milimetra i ima masu od 12,75 grama. Unutar jezgre kovanog novca smješten je prikaz dvaju kvadrata koji simboliziraju Republiku Hrvatsku i postavljeni su jedan iznad drugog s povezanim vrhovima, a njihove rubove u dinamičnoj kretnji tvore tri linije simbolizirajući pleter, hrvatsku povijesnu ornamentiku.

Linije u desnom vrhu donjeg većeg kvadrata nisu spojene i simboliziraju otvorenost Republike Hrvatske prema Europskoj uniji, tvoreći ujedno prijelaz u prsten kovanog novca, unutar kojeg je postavljeno dvanaest zvjezdica, simbola Europske unije, protkanih trima linijama, hrvatskim pleterom, što iskazuje nakanu Republike Hrvatske da postane sastavnim dijelom Europske unije.

U sredini, uz donji rub, istaknut je datum 18. VI. 2005., omeđen s lijeve strane kvadratićem a s desne zvjezdicom. U nastavku datuma s lijeve na desnu stranu ispisan je tekst "Republika Hrvatska kandidat za članstvo u Europskoj uniji", koji zatvara krug na kovanom novcu.

Pročitajte više