HND BORISA DEŽULOVIĆA PROGLASIO NOVINAROM GODINE

Kolumnist tjednika "Globus" Boris Dežulović izabran je za novinara godine Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Nagrada HND-a "Novinar godine" Dežuloviću je uručena na večerašnjoj svečanosti u Novinarskom domu, nakon objavljivanja rezultata tajnog glasovanja.

Za Dežulovića se u pismenom glasovanju opredijelilo 450 članova HND-a, dok je njegov protukandidat, novinar CCN-a Robert Valdec dobio 361 glas.

U glasovanju je ukupno sudjelovalo 874 člana HND-a, a 63 glasačka listića bila su nevažeća.

Boris Dežulović, koji u "Globusu" piše kolumnu "Ugovor s đavlom", za novinara godine bio je kandidiran i prošle godine, kada je izgubio od dugogodišnjeg dopisnika iz Rima Inoslava Beškera.

HND-ovu nagradu za životno djelo "Otokar Keršovani" dobio je dugogodišnji novinar "Vjesnika" Žarko Susić.

Ocjenjivački odbor HND-a tradicionalno je nagradom "Marija Jurić-Zagorka" nagradio najbolje novinarske radove u tiskanim medijima, na radiju i televiziji.

Nagradu za vijest-izvještaj dobio je novinar "Jutarnjeg Lista" Krešimir Žabec za vijest o šefu osiguranja premijera Ive Sanadera.

Novinar "Globusa" Vlado Vurušić dobio je nagradu za najbolje reportaže, naslovljene "Zla krv od Konjica do Stoca" i "Dječji pakao na zemlji", a novinar-urednik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić nagrađen je za intervju-razgovor s odbjeglim generalom Antom Gotovinom.

Za najbolji komentar/kolumnu nagrađen je kolumnist tjednika "Feral Tribune" Marinko Čulić, u kategoriji istraživačko novinarstvo nagrađena je novinarka "Večernjeg lista" Diana Glavina, za članak o smrti sedam beba nakon operacije srca, a najbolje uređenom rubrikom proglašene su "Pressalije" urednika "Novog lista" Dragana Ogurlića.

Nagradu za unaprjeđenje novinarskog izraza dobila je novinarka "Vjesnika" Vesna Kusin.

Fotoreporter "Novog lista" Nenad Reberšak dobio je nagradu "Nikša Antonini" za novinsku fotografiju.

U kategoriji radijskog novinarstva, nagradu za izvještaj dobio je novinar "Radija Slobodna Europa" Danijel Pek za izvještaj o predstavljanju knjige Zvonka Letice, a najboljom reportažom proglašena je ona novinarke Radija 101 Morane Sušec, pod naslovom "Uvertira u rat u Iraku".

"Glas Hrvatske", urednika Hrvatskog radija Domagoja Veršića, proglašen je najbolje uređenom radijskom emisijom.

U kategoriji televizijskog novinarstva nagradu za izvještaj dobio je novinar CCN-a Robert Valdec - za vijesti i izvještaje iz Bagdada, najboljom televizijskom reportažom proglašena je ona HTV-ova novinara Tončija Bonaćija, pod nazivom "Lastovo", dok je HTV-ov novinar Mislav Bago dobio nagradu za intervju s premijerom Sanaderom.

HTV-ova novinarka Morana Kasapović nagrađena je u kategoriji istraživačkog novinarstva za prilog "Berlin: kuća komunističke strave", a njezin kolega Jura Ozmec za komentar izgreda hrvatskih navijača na vaterpolo utakmici u Kranju.

Najbolje uređenom televizijskom emisijom proglašen je "Poslovni klub" HTV-ova urednika Đure Tomljenovića.

Nagradu za snimateljski rad "Žarko Kaić" dobio je HTV-ov novinar Jura Ožić Bebek za prilog iz Bagdada.

(Hina) xam ysp

Pročitajte više