HND: Hrvatski mediji proživljavaju duboku krizu



HRVATSKO novinarsko društvo povodom sutrašnjeg Dana slobode medija ističe veliku ulogu medija u doprinosu kontroli društvenog postojanja, ali upozorava i na krizu kroz koju prolazi cijeli medijski svijet u Hrvatskoj.

HND želi "istaknuti izuzetnu ulogu slobodnih medija za razvoj demokratskog društva, za bitku protiv korupcije, zaštitu ljudskih prava, za socijalnu državu, nacionalnu i rodnu ravnopravnost i za nadziranje svih institucija vlasti koje moraju biti pod stalno budnim okom javnosti", navodi se u priopćenju.

"U vremenu opće krize i besperspektivnosti hrvatskog društva i naši mediji proživljuju vrlo duboku krizu. Premalo je ideja kako se iz te krize izvući, mnogo medijskih vlasnika, kratkoročno, poseže za medijskim senzacionalizmom iako je javnost njime očito zasićena. Senzacionalizma je sve više, ali su novinske tiraže niže. Medijski vlasnici posvuda žele sniziti vrijednost novinarskog rada, ali novinarska vjerodostojnost mora imati onu svoju cijenu koja proizlazi iz poštenih i kompetentnih novinarskih istraživanja i analiza za boljitak društva. Barem zasad prošlo je vrijeme visokih profita u medijima, ali oni koji su se odlučili za ulaganje u novinarstvo trebali bi se više dičiti profetstvom, nego profiterstvom", navodi HND.

Navode se ocjene nezavisnih udruga iz inozemstva koje ocjenjuju da diljem svijeta "padaju medijske slobode i kvaliteta novinarstva, a za nas je osobito zabrinjavajuće da je sadašnji novinarski rejting Hrvatske najniži u nekoliko posljednjih godina", stoji u priopćenju.

HND, koji ove godine obilježava 100 godina postojanja, zaključuje da je glavni zadatak te institucije osigurati "dostojnu i dostojanstvenu socijalnu sigurnost novinara te visoku razinu profesionalizma. Ti su ciljevi novinara najvažniji i danas. Pozivamo stoga sve hrvatske novinare na organiziranu, solidarnu i beskompromisnu obranu radnih uvjeta i profesionalnih standarda o čemu ovisi budućnost novinarstva, a time i budućnost demokracije".

Pročitajte više