HND o izgonu snimatelja iz Vlade zbog majice: Nisu novinari gosti pa da dolaze poželjno obučeni

NA JUČERAŠNJI "izgon" snimatelja Ivana Cvirna sa sjednice Vlade, čija je majica s natpisom "I don`t need sex, the government fucks me every day" ("Ne trebam seks, Vlada me jebe svaki dan") bola u oči premijerku Jadranku Kosor i njene ministre, reagiralo je i Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

> Skandalozno: Kosor najurila snimatelja s majicom "Ne trebam seks, Vlada me jebe svaki dan"

"Kosor vrši pritisak na medije"

"Hrvatsko novinarsko društvo vrlo je neugodno iznenađeno otkazom koji je Uprava RTL Televizije dala Ivanu Cvirnu, snimatelju koji je obavljao poslove za tu televiziju, a, očito je, zbog intervencije Jadranke Kosor, predsjednice hrvatske Vlade, kojoj se, na jučerašnjoj sjednici Vlade, nije svidio natpis na Cvirnovoj majici. Stoga apeliramo na Upravu RTL-a da kolegu Cvirna vrati na posao", stoji u priopćenju HND-a kojeg potpisuje predsjednik Zdenko Duka.

"Predsjednica Kosor je u jučerašnjoj izjavi kazala da neće tolerirati da novinari odjećom vrijeđaju nju i ostale ministre, tretirajući novinare kao goste u Banskim dvorima od kojih se onda valjda očekuje pristojno ponašanje. Novinari nipošto ne mogu biti gosti u Banskim dvorima, nisu oni tu u privatnom posjetu, nego dolaze izvještavati s Vladinih sjednica. Iz riječi Jadranke Kosor moglo bi proizići da je samo njezina dobra volja što novinare uopće pušta unutra pa i to da ih više neće puštati ako ona nalazi da nisu poželjno obučeni, kao da su Vladine prostorije njezina privatna kuća. Reagiranje Jadranke Kosor je jasan pritisak na medije, i rezultirao je, kako vidimo, otkazom našem kolegi", dodaje se.

"Slogan je toliko već pronošen po svijetu da je bilo najbolje za predsjednicu Kosor i za ministre da su ga naprosto prešutjeli"

"Slogan na engleskom jeziku na majici koju je jučer nosio snimatelj Cvirn univerzalan je i toliko već pronošen po svijetu da je bilo najbolje za predsjednicu Kosor i za ministre da su ga naprosto prešutjeli i da se Vlada zaokupi bavljenjem istinskim a teškim, pravim problemima. Ističemo svačije pravo, tako i novinara i snimatelja Ivana Cvirna, da nosi odjeću kakvu želi", poručili su iz HND-a.

Pročitajte više