HND oštro osuđuje "ucjene i pritiske" na Slobodnu Dalmaciju oko "slučaja Čačija"

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) u današnjem je priopćenju oštro osudilo "ucjene i pritiske" na novinara Slobodne Dalmacije Sašu Jadrijevića Tomasa i urednike tog lista, kojima se, kako tvrde, željelo spriječiti izlaženje teksta o neplaćanju alimentacije pomoćnika ministra unutarnjih poslova Stipe Čačije.

Slobodna Dalmacija u broju od subote, 24. siječnja objavila je tekst pod naslovom "Čačija 18 godina ne plaća alimentaciju sinu koji živi u bijedi". Dan kasnije Čačija je, prema Vladinom priopćenju, stavio svoj mandat na raspolaganje "dok se ne utvrdi puna istina o tim navodima".

U HND-u ističu da su objavljivanje teksta željele spriječiti utjecajne osobe iz odvjetničkog, političkog, policijskog i vojnog miljea, a koji su "očito ili prijatelji ili znanci Stipe Čačije".

"Podsjećamo i ovom prilikom da za slobodno novinarstvo nema zabranjenih tema, a niti može biti zaštićenih političara ili - kao u ovom slučaju - visokih državnih dužnosnika o kojima se ne bi smjele objaviti provjerene i uvjerljivo dokumentirane neugodne činjenice.", stoji u priopćenju HND-a.

Dodaju kako pri tom treba paziti da se pisanjem o dužnosnicima i javnim osobama ne učini i usputna, nepotrebna šteta drugim ljudima iz njihove blizine.

"Samo takvo, beskompromisno novinarstvo promotor je i čuvar demokracije", kaže se u priopćenju koje je potpisao potpredsjednik HND-a Zdenko Duka.

Pročitajte više