HND osuđuje spaljivanje Novosti, od Plenkovića traži jasno stajalište o prijetnjama novinarima

Foto: Hina

HRVATSKO novinarsko društvo osuđuje ponovno javno spaljivanje primjeraka tjednika Novosti i zahtijeva jasno stajalište premijera Andreja Plenkovića o prijetnjama novinarima, objavili su u priopćenju.

Kada su novinari Novosti javno optuživani za širenje mržnje i poticanje na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga ljeta, HND je upozoravao da su te optužbe huškanje na novinare tog tjednika i zatražio reakciju najviših državnih dužnosnika, no nitko od njih nije se oglasio, pa ni predsjednik vlade, naglašava se u priopćenju.

Premijer smatra da se radi o marginalcima

Nakon što su nedavno članovi stranke A-HSP pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća, izdavača Novosti, spalili nekoliko primjeraka tog tjednika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i poticanje na paljenje hrvatskih šuma, premijer Plenković lakonski je izjavio kako to nije problem jer je riječ o pripadnicima minorne stranke.

Jučer su članovi iste stranke, predvođeni njenim predsjednikom Draženom Kelemincem, ponovo palili primjerke Novosti optužujući taj list za širenje mržnje i tražeći prestanak njegova sufinanciranja iz državnog proračuna. Kao i prethodnog puta, i ovo spaljivanje praćeno je mnogobrojnim prijetnjama novinarima tog tjednika, što izravno, što na društvenim mrežama, upozorava HND.

Zahtijevaju osudu od premijera

HND zahtijeva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbjegavanje izricanja jasnog stajališta o neprihvatljivosti napada na novinare potiče nasilje prema njima, koje počinje uvredama i prijetnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima, ističe HND.

Policija je u utorak izvijestila da će proširiti ranije započeto kriminalističko istraživanje protiv predsjednika A-HSP-a Dražena Keleminca, nakon što je ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća u središtu Zagreba ponovno zapalio primjerke Novosti.

Pročitajte više