HND: Otkaz Zovku je udar HRT-a na nas

Screenshot: YouTube

HRVATSKO novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo pokretanje postupka izvanrednog otkazivanja ugovora o radu svom predsjedniku i uredniku na HRT-u Hrvoju Zovku.

Podsjetimo, sredinom prošlog tjedna Zovko je podnio ostavku u pismenom obliku žaleći se kako ne može sam birati sugovornike na programu u kojem radi. Žalio se na tehničke poteškoće, ali i kadrove, što dovodi do toga da HRT nije u stanju adekvatno obraditi pojedine teme. Dobio je otkaz.

>> Index doznaje: HRT dao otkaz šefu HND-a Hrvoju Zovku

Urednica informativnog programa HRT-a Katarina Periša Čakarun, kao direktno nadređena Zovku, primila je mail o ostavci i razlozima ostavke te Zovka na razgovor. Svjedoci su rekli kako su se između njih mogli čuti vrlo povišeni tonovi. Dan nakon rasprave pokrenut je postupak izvanrednog otkaza, a Zovko je morao vrhu kuće podnijeti svoje očitovanje te objasniti prirodu svađe s Perišom Čakarun.

"Ovdje je riječ o izravnom udaru HRT-a na HND"

HND je u svom priopćenju napisao da do ovakve odluke HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a.

"HND je uvjeren da do ovog postupka ni ovakve odluke Uprave HRT-a ne bi došlo da Zovko nije predsjednik HND-a i zbog toga je ovdje riječ o izravnom udaru Uprave HRT-a na HND. Uostalom, Zovko je i u razgovoru sa svojom urednicom koji je iskorišten kao povod za pokretanje postupka stavljen pred lažnu dilemu: HRT ili HND. Ukazujemo na činjenicu da se članstvo u strukovnoj organizaciji hrvatskih novinara na HRT-u, ustanovi koja bi trebala promicati slobodu govora, tretira kao krimen zbog kojeg su ranije brojne kolegice i kolege, aktivni članovi HND-a, bili izloženi otkazima, opomenama i profesionalnoj marginalizaciji", stoji u priopćenju HND-a.

Pročitajte više