HND protiv smjene urednice emisije Dossier.hr: HTV je dodatno narušio svoj ugled!

HRVATSKO novinarsko društvo izrazilo je svoje protivljenje odluci o smjeni HTV-ove urednice Ane Jelinić: "Žestoko se protivimo odluci glavne urednice Informativnog programa Hrvatske televizije Hloverke Novak Srzić da naprasno, bez ikakvog uobičajenog postupka, smijeni Anu Jelinić, urednicu informativne emisije Dossier.hr, zbog, kako joj je rekla, teškog uređivačkog propusta".

> Cenzorske škare opet rade na HTV-u: Hloverka Novak Srzić smijenila urednicu Dossiera.hr

"Ana Jelinić je u sklopu informativnog bloka o korupciji u Hrvatskoj u živo intervjuirala politologa Darka Petričića koji je govorio o pojedinim korupcijskim slučajevima koje objavljuje u svojoj novoj knjizi. Pritom se Ana Jelinić oprezno ograđivala od dijela izlaganja Darka Petričića. Novak Srzić je inače prethodno bila vrlo precizno obaviještena o temi i strukturi emisije", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik HND-a Zdenko Duka.

"Ova smjena dodatno ruši ionako već teško narušeni ugled javne televizije"

"HND smatra da treba poticati ključne društvene teme kao što je tema o korupciji koja izjeda hrvatsko društvo, a ne ovako drastično i neargumentirano kažnjavati urednike i novinare koji te teme otvaraju. Emisije Dossier.hr-a inače se redovito mogu naći na HTV-ovom portalu, ali ove posljednje emisije Dossier.hr-a na portalu nema, jer je očito da je njezina snimka cenzurirana. Tražimo da Ana Jelinić bude vraćena na mjesto urednice Dossier.hr-a. Ova smjena dodatno ruši ionako već teško narušeni ugled javne televizije", smatraju u HND-u.

Pročitajte više