HND razmišlja o tužbi protiv Keruma zbog vrijeđanja novinara i prikrivanja informacija!

HRVATSKO novinarsko društvo danas je reagiralo na najnovije uvrede koje je splitski gradonačelnik Željko Kerum sasuo na račun novinara. Predsjednik HND-a Zdenko Duka naveo je kako razmišljaju o tužbi protiv Keruma zbog vrijeđanja i omalovažavanja novinara te zbog prikrivanja informacija.

"Željko Kerum, splitski gradonačelnik, jučer je još jednom primitivno izvrijeđao dvojicu novinara - ovog puta Dragana Miljuša, novinara Indexa, i Damira Petranovića, novinara Slobodne Dalmacije. Miljuša je bezočno optužio da je potkupljiv za mali novac, još mu priprijetivši da ga više neće pripuštati u gradsku vijećnicu i to zato što je novinara zanimalo, kao što zanima cjelokupnu splitsku, ali i hrvatsku javnost, zašto Kerum dijeli velike poslove svojim prijateljima bez natječaja i zašto je Državno odvjetništvo tražilo dokumentaciju o tom poslu - gradnji dječjih vrtića", stoji u priopćenju HND-a.

"Kerum se svakodnevno počeo ponašati poput šerifa"

"Kerumove uvrede i omalovažavanje novinara postale su uobičajeni stil njegovog nepotističkog vladanja, bio je bezobrazan prema novinarima tijekom cjelokupne predizborne kampanje, a nakon osvojenih izbora nastavio je vrijeđati. Sada se svakodnevno počeo ponašati poput šerifa. Tako je prekjučer naprasno prekinuo konferenciju za novinare u splitskom Hajduku, kada su novinari upitali za cijenu prelaska braće Sharbini u Hajduk, a jučer kad su pitali za vrtiće", navodi Duka.

"Izjavama u stilu da je on `ovdje šef`, dakle da i na konferencijama za novinare može i hoće zapovijedati novinarima, nažalost je pokazao da ne razumije što je demokratska politika i da ne želi, ali i da ne može biti demokratski političar. Nitko od političara nije šef onda kada je izložen novinarskim pitanjima, nego mora na ta pitanja odgovarati jer ih novinari postavljaju u ime javnosti, ljudi koji političara plaćaju da radi za opće dobro", dodaje.

"HND želi upozoriti da novinari s više teškoća i problema dolaze do službenih informacija u lokalnim vlastima, nego što su do njih dolazili ranije. Veća politička moć koju su zadobili lokalni moćnici novim načinom izbora ne smije ih osloboditi obveza da o svom poslu najredovitije i najšire izvještavaju javnost. HND će se ovih dana konzultirati s odvjetnicima pa odlučiti hoće li tužiti Keruma zbog vrijeđanja i omalovažavanja novinara te zbog prikrivanja informacija", izvijestio je predsjednik HND-a Zdenko Duka.

> Direktna pogodba: Kerum dao prijatelju Ivici Livaji šest milijuna kuna za opremanje vrtića!

> Kerum o vrtićima i pogodbi s Livajom: Jedi govna i šuti majmune glupi!

> Zbog afere vrtići Kerum izbacio Indexovog novinara s presice: Ja sam ovdi šef!

> Video: Pogledajte kako je Kerum poručio svojim biračima da jedu govna!

> Video: Vlajburška monarhija

Pročitajte više