Bujančeva novinarska udruga želi da se zbog "nacionalnih interesa" ne piše o napadu na Lekovića

Foto:  Facebook (HNIP)

HRVATSKI novinari i publicisti (HNIP) smatraju kako je pisanje o napadu na šefa Hrvatskog novinarskog društva (HND) Sašu Lekovića nije u skladu s novinarskom strukom te je riječ o "društvenoj šteti". Štoviše, HNIP zaključuje kako se takvim pisanjem "dugoročno nanosi ogromna šteta hrvatskim nacionalnim interesima i državi općenito". 
 
"Kroz teze o tobožnjem jačanju „radikalne desnice“, a evo sada i pojavom navodnog terorizma, krivotovori svjetonazorna situacija u hrvatskom društvu ili pojedinim njegovim dijelovima", stoji u zaključku HNIP-a. 
Služili HDZ-u pa osvojili vlast na HRT-u
 
Podsjetimo, HNiP je prohadezovska novinarska paraudruga koju su pred pred izbornu kampanju 2015. godine osnovali Siniša Kovačić, Velimir Bujanec i slični radnici mahom opskurnih medija, a protežirali su politiku HDZ-a Tomislava Karamarka. HNiP je postavljen kao alternativa HND-u, ali i za obranu HDZ-ovih ministara od medijskih kritika i oštrih analiza.
 
Portal direktno, savjetnika za medije Tomislava Karamarka Miljenka Manjkasa, svojedobno je pružao snažnu podršku HNiP-ovcima, a jedan od osnivača HNiP-a na kraju je postavljen za vršitelja dužnosti ravnatelja HRT-a. Više članova HNIP-a tada je postavljeno za uredničke dužnosti na HRT-u.  Trenutna predsjednica te udruge je poznato lice HRT-a Katja Kušec.
 
Priopćenje HNIP-a prenosimo u cijelosti. 
 
"Hrvatski novinari i publicisti protive se i snažno prosvjeduju protiv fizičkih, verbalnih ili bilo kakvih napada na novinare, uključivo i ucjenjivačke prijetnje njihovoj materijalnoj egzistenciji. No jednako tako držimo i da je način na koji se medijski prati slučaj navodnog atentata na predsjednika HND S. Lekovića, nije u skladu s osnovnim pravilima novinarske struke te je društveno štetan.
 
Krajnje je neprofesionalno stvarati medijske senzacije i psihoze nacionalnog, a odmah potom i međunarodnog dosega na osnovi jednog Facebook statusa, tj. prije prijave policiji, istrage pa i bilo kakve osnovne, kritičke novinarske provjere okolnosti događaja.
 
Ovakav se tip vijesti u profesionalno i civilizacijski konsolidiranim medijskim okružjima objavljuje uz ogradu „navodno“ sve do pravorijeka nadležnih državnih tijela.
 
Pogotovo držimo neprihvatljivim slati optužnice protiv cjelokupnog hrvatskog društva na međunarodna strukovna, politička i parapolitička tijela, na osnovi službeno nepotvrđenih informacija.
 
Time se kratkoročno i dugoročno nanosi ogromna šteta hrvatskim nacionalnim interesima i državi općenito, jer se Hrvatska ponovo prikazuje u potpuno pogrešnom svjetlu, te se kroz teze o tobožnjem jačanju „radikalne desnice“, a evo sada i pojavom navodnog terorizma, krivotovori svjetonazorna situacija u hrvatskom društvu ili pojedinim njegovim dijelovima.
 
Zbog svega ovoga, pozivamo sve odgovorne institucije na hitnu, temeljitu i sveobuhvatnu istragu okolnosti navodne automobilske nezgode.

Pročitajte više