HNK: PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA U POVODU 30. OBLJETNICE UMJETNIČKOG RADA BRANKE CVITKOVIĆ

U nazočnosti mnogobrojnih dramskih umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika, poštovatelja i prijatelja prvakinje Drame Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) Branke Cvitković, u povodu 30. obljetnice njezina umjetničkog rada, u foajeu HNK danas je predstavljena prigodna monografija.

Monografiju su predstavili teatrologinja Ana Lederer, ravnateljica Drame HNK Sanja Ivić, predsjednica Hrvatskoga centra ITI-ja Željka Turčinović i slavljenica Branka Cvitković.

Priređivačica monografije Ana Lederer istaknula je u tekstu o umjetničkom radu Branke Cvitković da je ta umjetnica predodređena za karakterni repertoar tumačeći uloge žena samosvojnih osobnosti, jakih strasti i gotovo beskrupuloznih u žudnjama, uvijek daleko od naivki i krhkih ljubavnih gubitnica.

To se osobito pokazalo u interpretacijama djela Miroslava Krleže, a važno je istaknuti kako je odigrala iznimno mnogo uloga u djelima domaćih dramatičara. Nevjerojatno je koliko je Branka Cvitković igrala u praizvedbama hrvatskih tekstova, a ostat će prepoznatljiva i po tome što je od samog početka razvijala bogatu i raznovrsnu liniju komičnog repertoara, istaknula je Ana Lederer.

Branka Cvitković punih je 30 godina odana zagrebačkome HNK-u, gdje je kao stipendistica Drame debitirala u svibnju 1973. godine.

U matičnoj kući Branka Cvitković od početka tumači najčešće glavne uloge u predstavama mnogih redatelja, a kad joj je vrijeme dopuštalo, gostovala je na drugim scenama u Zagrebu i izvan njega.

Tijekom sedamdesetih, kada počinje njezina profesionalna karijera, privlačila ju je i iznimno jaka televizijska produkcija, ali - unatoč tome - taj je dio njezina glumačkog opusa uvijek bio u sjeni kazališta.

Za njezin odabir kazališne scene bila je važnija druga okolnost - vrijeme osnutka kazališnih grupa, kada joj se činilo zanimljivijim povremeno iskušati posve drukčije poetike u izvaninstitucionalnome modelu rada.

Kao i svi veliki glumci, Branka Cvitković svaku je ulogu obojila jakom glumačkom osobnošću, ali pritom nisu izostajale brojne varijacije u interpretacijama u rasponu od tragičnoga do komičnoga.

Naposljetku, Branka Cvitković je glumica izrazito urbane osobnosti, a publika u njezinim scenskim likovima prepoznaje i glumačku virtuoznost i pravu Zagrepčanku.

U monografiji su objavljeni tekstovi dramskih umjetnika Elize Gerner, Vladimira Gerića, Branislava Glumca, Mire Gavrana i Zlatka Viteza. Priređivačica Ana Lederer uvrstila je u monografiju sve kazališne, televizijske i filmske uloge, nagrade, kazališne kritike, intervjue i biografiju.

Dramska prvakinja Branka Cvitković 30. obljetnicu umjetničkog rada proslavit će u ponedjeljak, 8. ožujka, predstavom "Vassa Železnova i drugi", koju je režirao Zlatko Sviben.

(Hina) xatod ymd

Pročitajte više