HNS i LS o zajedničkim projektima u Zagrebu

Predstavnici Hrvatske narodne stranke (HNS) i Liberalne stranke (LS), koji u koaliciji izlaze na lokalne izbore u Zagrebu, predstavili su danas dva zajednička projekta vezana uz novu gradsku upravu i mogućnosti korištenja predpristupnih fondova Europske unije.

"Namjera nam je otvoriti ured u centru grada gdje će građani direktno moći saznati kako se koriste gradski novci i kontrolirati gradski proračun, posebno javne natječaje", rekao je potpredsjednik zagrebačkog LS-a Nenad Kocmur na konferenciji za novinare.

Dodao je i da će slične informativne urede osnovati i po gradskim četvrtima.

Predsjednik zagrebačkog HNS-a Stipe Tojčić je naglasio da je to samo jedan segment nove gradske uprave koja mora biti jasna i transparentna. To se može postići informatizacijom gradske uprave, na čemu je HNS inzistirao i u proteklom mandatu, rekao je Tojčić i napomenuo da bi upravo transparentnost rada na način da se točno zna tko, gdje i koliko dugo radi na nekom predmetu, primjerice izdavanju lokacijske ili građevinske dozvole, velikim dijelom riješilo problem korupcije, a ne osnivanje nekih antikorupcijskih ureda.

Tojčić je istaknuo da je Grad Zagreb u mogućnosti korištenja predpristupnih fondova EU za što se pripremaju pripremaju projekti u području zbrinjavanja gradskog otpada te saniranja gradskog vodovoda iz kojeg danas curi 40 posto vode i izgradnje nove vodovodne mreže za preostalih osam posto stanovnika koji je nemaju i kanalizacije bez koje je još 18 posto građana.

Ti bi se projekti iz europskih fondova mogli financirati čak do 85 posto iznosa što bi znatno rasteretilo gradski proračun uzme li se u obzir da samo za projekt zbrinjavanja gradskog otpada tj. izgradnju spalionice i drugog treba osigurati 150 milijuna eura, rekao je Tojčić.

Slavica Jakobović, kandidatkinja LS-a na listi HNS-LS za predstojeće izbore, čestitala je Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe i pritom naglasila da je zadovoljna što su na listi HNS-LS sa 49 posto žena poštovali europske standarde u sudjelovanju žena na lokalnim izborima.

(Hina) xbdj yaz

Pročitajte više