HNS: Izmjena izbornog zakona je pokušaj legaliziranja krađe glasova

"DOPISNO glasovanje koje se uvodi u izborni zakon je pokušaj legalizacije krađe glasova, jer njime nije definiran popis birača. Lažnih birača u Hrvatskoj je prema našim procjenama barem pola milijuna." - kazao je Dragutin Lesar, zastupnik Hrvatske narodne stranke u Hrvatskom saboru.

Na konferenciji za novinare na kojoj je bilo riječi o tome na koji način Vlada i Sabor opstruiraju rad oporbe, Lesar je govorio da će i sadašnji Sabor najvjerojatnije produljiti mandat do ustavnog roka koji je 22. veljače 2008. godine.

"Prema Ustavu, izborni zakon mora biti donesen najmanje godinu dana prije izbora. A pošto je već odlučeno da će se izbori održati u studenom 2007., u zakon će biti unijete, kako se izrazio predsjednik Sabora Vladimir Šeks, male tehničke izmjene, poput dopisnog glasovanja. Iako je oporba predala svoje prijedloge Vladi na vrijeme, ona ih nije uvažila niti se o njima raspravljalo i zbog toga pretpostavljamo da će Sabor svoj mandat produljiti do ustavnog roka. Predsjednik Sabora izjavio je da o prijedlozima HNS-a ne želi raspravljati niti jedna veća parlamentarna stranka. To ne može biti istina s obzirom da je HNS treća najveća stranka u Saboru." - kazao je zastupnik Hrvatske narodne stranke u Hrvatskom saboru.

To je ustaljena praksa, tvrdi Lesar, a ovu tvrdnju najbolje ilustrira činjenica da deset točaka dnevnog reda koje je predložila oporba, poput one o 0,0 promila, godinama čeka na raspravu.

"Ali kao što prolaze svi prijedlozi oporbe, predsjednik Sabora rasprave odgađa u nedogled ili se o njima raspravlja tek u kasne sate sjednica, i tada se u deset minuta raspravi o deset prijedloga." - zaključio je Lesar.

A.B.
Foto: Lesar Info

Pročitajte više