HNS kvizom predstavio program decentralizacije

HRVATSKA narodna stranka - liberalni demokrati danas je u Zagrebu predstavila program decentralizacije matricom popularnoga TV-kviza "Tko želi biti milijunaš".

HNS-ovi natjecatelji na kvizu, gradski vijećnici u Zagrebu - Jozo Radoš, Alenka Košiša Čičin-Šain i Morana Paliković-Gruden - na šaljiv su, ali i ozbiljan način objasnili za kakvu se decentralizaciju zauzima HNS. U odgovorima u kojima su "zapeli" pomogli su im džokeri "zovi" - predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić (video-linkom) i predsjednica stranke Vesna Pusić, koja je bila nazočna kvizu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Na predstavljanju su bili čelnici HNS-ovih županijskih organizacija te zainteresirani građani.

Program decentralizacije prvi je od četiri HNS-ova projekta iz "četverolista" za parlamentarne izbore. Tu su još i pravedno društvo, novi suverenitet i ubrzani gospodarski rast. Zajednički nazivnik HNS-ovih razvojnih i političkih ciljeva jest "Hrvatska jake i stabilne srednje klase", ističu u stranci.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić novinarima je nakon kviza izjavila da na projektu decentralizacije rade već godinama i da su Hrvatskome saboru predložili pet zakona vezanih za decentralizaciju.

Novim načinom predstavljanja projekta decentralizacije, kroz kviz, HNS među ostalim građanima želi predstaviti koristi od decentralizacije te ovlasti općina, županija i države.

Projekt će nastaviti po svim županijama, a u svakoj sredini u središtu pozornosti bit će teme specifične za tu sredinu.

Četiri HNS-ova projekta odnose se na drukčiju viziju Hrvatske i u tom se smislu obraćaju svima, istaknula je Vesna Pusić, dodajući da to nije predizborni program. "To je program naše vlade, naš postizborni program, koji se temelji na četiri grupe tema - pravedno društvo, novi suverenitet, decentralizaciju i ubrzani gospodarski rast", istaknula je.

Na upit novinara Vesna Pusić potvrdila je da je Radimir Čačić HNS-ov kandidat za premijera, a ona za ministricu vanjskih poslova.

Pročitajte više