HNS o predizbornim koalicijama i "slučaju Žužul"

GLAVNI tajnik HNS-a Srećko Ferenčak izjavio je danas u Osijeku kako se u idućih mjesec dana može očekivati pristupanje stranke predizbornoj koaliciji s SDP-om i HSS-om te potpisivanje sporazuma o ujedinjenju HNS-a i Libre.

On je na konferenciji za novinare dodao kako novo vodstvo LS-a najavljuje da će njihovo pristupanje procesu ujedinjenja s HNS-om i Librom sada biti usporeno.

Na upit novinara hoće li LS-u biti dat rok da se izjasni je li za projekt ujedinjenja s HNS-om i Librom, Ferenčak je kazao kako u pregovorima nema prisile, ali da je "LS ostao talac osječke podružnice", te da je sada "na LS-u da shvati svoju poziciju i povuče poteze s novim vodstvom".

Komentirajući "aferu Žužul" saborski zastupnik stranke Antun Kapravljević ustvrdio je kako je ministar vanjskih poslova, prema podacima HNS-a, tijekom toga slučaja "izrekao ukupno 12 laži" te da bi "samo zbog laganja trebao podnijeti ostavku".

"Vjerujem da ćemo u Saboru skupiti dovoljno glasova za Žužulovo razrješenje. Ako premijer Sanader bude rekao kako u slučaju odlaska ministra Žužula odlazi i cijela Vlada, vjerujem da će čitava oporba imati dovoljno hrabrosti i glasovati za nepovjerenje čitavoj Vladi", rekao je Kapraljević.

Dodao je kako je bitno da se "u Hrvatskoj krene s rasčišćavanjem korupcije i sukoba interesa".

Najavio je kako će HNS zatražiti od Sabora autentično tumačenje zakonskih propisa o raspodjeli novca političkim strankama. Kapraljević je ocijenio kako se nedavna odluka o raspodjeli tih sredstava i nezavisnim zastupnicima, koji ih, kako tvrdi, do sada nisu primali, "može tumačiti kao izravna kupovina glasova u ovoj aferi".

Pročitajte više