HNS obilježio 14 godina stranke

U prigodi obilježavanja 14. obljetnice osnutka Hrvatska narodne stranke (HNS), predsjednica stranke Vesna Pusić izjavila je večeras da je od osnutka do danas HNS ojačao i stekao dobru političku poziciju te da su pred njim dvije važne zadaće: projekt objedinjavanja građanskog centra i sudjelovanje u zadaćama vezanim uz ulazak Hrvatske u EU.

"Imamo ambiciju stvoriti razinu političke ponude i političke kulture koja će omogućiti izbor između kvalitetnih stranaka, a ne izbor groznog i manje groznog", rekla je Pusić na svečanoj sjednici Središnjeg odbora HNS-a.

Napominjući kako HNS ulazi u veliki projekt razvoja političke kulture, političke ponude i konsolidiranja građanskog centra zajedno sa svojim političkim partnerima, Vesna Pusić je ocijenila da bi bilo dobro ujediniti se s njima u jednu stranku. Dodala je kako je dobar pomak k tome potpisivanje sporazuma o predizbornom koaliranju HNS-a s Librom i Liberalnom strankom.

Pusić je naglasila da HNS svakako misli sudjelovati u provedbi zadaća vezanih uz ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

"Na nama je izbor da u našoj zemlji, svojim rukama, uvedemo EU standarde u pravosuđe, gospodarstvo, obrazovanje...", rekla je.

Podsjetila je i na druga programska opredjeljenja HNS-a u iduće četiri godine koja, kako je kazala, Hrvatsku vide kao zemlju ujednačenih šansi, a posebno se osvrnula na razvoj političke kulture građanskih sloboda.

"To nam je bio lajt motiv i kada se činilo da su normalni demokratski uvjeti daleka obala", rekla je Vesna Pusić, te ustvrdila da je to uvjerenje o Hrvatskoj kao građanskoj državi slobodnih pojedinaca danas postalo općeprihvaćeno.

Ostaje nam zadaća da stojeći na ramenima svojih predhodnika, vidimo još dalje i otvaramo prostor slobodi i kreativnosti, poručila je Pusić HNS-ovcima na svečanosti na kojoj su se prisjetili i svog nedavno preminulog člana i jednog od osnivača HNS-a, Srećka Bijelića.

Nagradu "Krešimir Džeba" za osobit doprinos u razvoju HNS-a dobila je Marijana Alduk.

Među gostima na svečanoj sjednici HNS-a bili su izaslanik Predsjednika Republike Igor Dekanić, Željka Antunović iz SDP-a, Jozo Radoš iz Libre, Božidar Pankretić iz HSS-a, Milorad Pupovac iz SDSS-a, Franc Ferenčak iz HSU-a, Dražen Breglec iz HSLS-a i Vladimir Kurešić iz HDZ-a.

(Hina) xbdj ysp

Pročitajte više