HNS revoltirana prodajom Sunčanog Hvara direktnom pogodbom

HRVATSKA narodna stranka (HNS) priopćila je danas da je "revoltirana situacijom oko Sunčanog Hvara i prodajom te tvrtke direktnom pogodbom prema modelu koji je vrlo nejasno objavljen".

Vlada je 5. svibnja dala potporu programu privatizacije Sunčanog Hvara po modelu javno-privatnog partnerstva. Program je uputila tvrtka Quaestus Private Equity Partneri, koju vodi Borislav Škegro. U ponudi nudi dokapitalizaciju i ulaganje u Sunčani Hvar - investiciju od 185 milijuna kuna u idućih pet godina, prvo ulaganje prije ovogodišnje turističke sezone, zadržavanje svih 365 uposlenih i povećanje za 100 u idućih pet godina.

"HDZ-ov model privatizacije se očito nije uopće promijenio, obzirom da se nekoliko desetaka milijuna eura vrijednosti u dogovoru nekoliko stranačkih prijatelja s rokom od četiri dana prodaje jedinom ponuđaču i to ne po javnom natječaju, nego po pozivu Vlade", navodi HNS u današnjem priopćenju.

Ta stranka tvrdi da su "štete takvog modela privatizacije iste kao i one proizašle iz privatizacije devedesetih godina, a vjerojatno će i ostaci negdje na nekim računima biti slični".

HNS u priopćenju navodi da je u mandatu prošle Vlade privatizacija Sunčanog Hvara pala zbog proceduralne sitnice u procesu provedbe javnog natječaja.

Na tom je natječaju pobjedila slovenska tvrtka Terme Čatež, ali je zbog protivljenja nekih političkih krugova i čelnika tadašnje vladajuće koalicije uz obrazloženje da je ponuda loša i da se takvo poduzeće ne bi trebalo prodavati strancima, natječaj poništen.

U svom priopćenju HNS tvrdi da je Vlada "na tajnoj sjednici prije dvadesetak dana odlučila o desetak direktnih pogodbi u cestogradnji. Time je u samom startu svog mandata premašila ukupan broj svih odluka o direktnim pogodbama koje je prošla Vlada donijela u četiri godine", tvrdi HNS u priopćenju.

(Hina) pp/xbma ysšh

Pročitajte više