hns za daljnje ograničavanje prava na dužnosničku naknadu

Klub HNSa u Hrvatskom saboru smatra da bi pravo na naknadu plaća po isteku mandata saborskim zastupnicima i drugim državnim, regionalnim i lokalnim dužnosnicima trebalo vezati uz pravo na otkazni rok iz Zakona o radu.

Komentirajući prijedlog Odbora za izbor i imenovanja da se vrijeme primanja dužnosničke naknade, umjesto sadašnjih godinu dana, ograniči na tri mjeseca, predsjednik Kluba HNS-a Dragutin Lesar danas je ocijenio da bi tu naknadu trebalo uskladiti sa Zakonom o radu.

"Nema smisla propisivati jedno radnicima, a drugo dužnosnicima", kazao je Lesar na konferenciji za novinare, zauzimajući se da se visina naknade i vrijeme u kojem se ona isplaćuje određuju ovisno o vremenu provedenom na dužnosti.

Pojasnio je da bi tako dužnosnici nakon godine mandata, po Zakonu o radu, ostvarili pravo na naknadu u visini dvotjedne plaće, a pravo na tromjesečnu plaću ostvarili bi samo oni koji su na istoj dužnosti proveli najmanje 20 godina.

Na primjedbu da bi bez naknade za plaću tako ostali svi saborski zastupnici, Lesar je kazao kako to ne bi smio biti problem, budući da će se zakonskim izmjenama koje je predložio Odbor za izbor i imenovanja poslodavcima ponovno uvesti obveza da dužnosnike kojima je istekao mandat prime na radno mjesto s kojega su otišli na državnu dužnost.

Alenka Košiša Čičin-Šain ocijenila je da bi Vladin prijedlog da se bespravno izgrađenim objektima onemogući priključivanje na komunalnu infrastrukturu mogao prouzročiti poteškoće u manjim sredinama u kojima je većina obiteljskih kuća izgrađena prije donošenja prostornih planova, pa prema tome i bez građevinske dozvole.

U neka sela tako se uopće neće moći uvesti voda i izgraditi kanalizacija, upozorila je Košiša Čičin-Šain, ocjenjujući da će takve izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu dodatno centralizirati Hrvatsku, jer je, smatra, riječ o uskim i striktnim propisima, koji će u mnogim slučajevima biti neprimjenjivi.

HNS-ovci su se usprotivili i predloženoj odredbi koja bi prijevoz pokojnika uvrstila u komunalnu djelatnost, što bi, smatraju, trebalo ograničiti isključivo na slučajeve kad se o pokojnicima nema tko skrbiti te na slučajeve naprasne smrti.

(Hina) xibob yaz

Pročitajte više