HNS za neposredan izbor lokalnih čelnika i protiv multipliciranja funkcija

HRVATSKA narodna stranka (HNS) već se niz godina zalaže za neposredan izbor načelnika, gradonačelnika i župana i isključivanje mogućnosti multipliciranja funkcija, istaknula je predsjednica HNS-a Vesna Pusić napominjući kako je sada, dvije godine prije redovitih lokalnih izbora, pravo vrijeme da se o tim prijedlozima raspravi i u Hrvatskom saboru.

Pusić je kazala da je osnovna ideja HNS-ovih prijedloga zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave i izboru općinskih načelnika, gradonačelnika i župana

da glavno mjesto gdje se polažu računi ne bude stranka nego lokalna zajednica.

Na taj način načelnici, gradonačelnici i župan morat će voditi računa da mandat dobivaju od svojih sugrađana, a ne ovise isključivo o dobrim odnosima u svojoj stranci, dodala je Pusić.

"Želimo dati ime i prezime političkoj odgovornosti i sposobnostima", rekla je ocjenjujući kako je upravo na lokalnoj razini mogućnost odgovornosti i kontrole najprepoznatljivija.

Navela je da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da se stranke mjesecima nakon izbora nisu mogle dogovoriti tko će biti načelnik, gradonačelnik ili župan ili su se izbori ponavljali dva- tri puta. Po novom bi modelu građani najkasnije u ponoć na dan izbora znali tko je dobio najviše njihovih glasova i tko će biti čelnik u lokalnoj zajednici, dodala je.

Na upit hoće li po novom gradonačelnici ili župani imati "faraonske ovlasti", Vesna Pusić je odgovorila da će ovlasti lokalnim čelnicima ostati iste, ali da će se promijeniti izvor legitimiteta što znači da će pravo obnašanja te funkcije proizlaziti iz činjenice da se za kandidata odlučilo najviše građana, a ne stranačke kolege.

Saborski zastupnik HNS-a Darko Šantić je rekao da su HNS-ovi prijedlozi zakona prošli prvo čitanje u Hrvatskom saboru te izvijestio da je u raspravi najviše pažnje zastupnika zaokupio odnos izvršne vlasti i predstavničkog tijela. HNS je naime predložio da jedna osoba više ne može biti primjerice gradonačelnik i saborski zastupnik, jer su, smatraju, te dužnosti zahtjevne i teško ih je paralelno obavljati.

Pročitajte više