Hoće li DNK testiranje otkriti čudovište u Loch Nessu?

Foto: WIkipedia

USKORO će se za otkrivanje prethodno nezabilježenih organizama u Loch Nessu koristiti i DNK analiza, prenosi BBC News.

Prof. Neil Gemmell, novozelandski znanstvenik i voditelj tog projekta, kaže da ne vjeruje u Nessie, no da je siguran kako će pronaći genetske kodove drugih stvorenja.

Tvrdi da je moguće pronaći "biološko objašnjenje" za neke od priča o čudovištu iz Loch Nessa. Istraživački tim će u lipnju dva tjedna skupljati komadiće kože i ljuski.

"Ne vjerujem u čudovište, no otvoren sam za mogućnost postojanja stvari koje još treba otkriti i koje ne razumijemo u potpunosti. Možda postoji biološko objašnjenje za neke od priča koje kruže", dodaje profesor.

Drugi organizmi

Nakon što istraživački tim posjeti Loch Ness, prikupljeni uzorci bit će poslani laboratorijima u New Zelandu, Australiji, Danskoj i Francuskoj, gdje će biti analizirani uvidom u genetsku bazu podataka.

Prof. Gemmell napominje: "Nema sumnje da ćemo pronaći nove stvari, a to je jako uzbudljivo. Istraživanjem organizama Loch Nessa – najveće površine slatke vode u Ujedinjenom Kraljevstvu – steći ćemo nevjerojatnu količinu novih saznanja."

Tim očekuje pronalazak DNK nizova biljaka, riba i drugih organizama. Prof. Gemmell kaže da će biti moguće odrediti o kojim je biljkama i životinjama riječ pomoću usporedbe DNK nizova uvidom u nizove iz velike internacionalne baze podataka.

"Ako pronađemo reptilske DNK nizove u Loch Nessu, to će biti iznenađujuće i jako zanimljivo", dodaje prof. Gemmell.

Kratka povijest fenomena Nessie

Čudovište iz Loch Nessa jedan je od najstarijih škotskih mitova. Inspiriralo je nastanak raznih knjiga, TV emisija i filmova, a zaslužno je i za razvoj turizma u području na kojem se nalazi.

Priča o čudovištu stara je oko 1500 godina – navodno je jedan irski misionar 565. godine n.e. naišao na zvijer u rijeci Ness. Novine Inverness Courier su 1930-ih godina pisale o novijim susretima s Nessie.

Stvorenje nalik na kita

Alec Campbell, dopisnik novina Fort Augustus, 1933. godine pisao je o stvorenju na koje je naišla gđa Aldie Mackay. Campbell je to stvorenje opisao kao nešto nalik na kita.

Tadašnji urednik Evan Barron predložio je da se zvijer opiše kao "čudovište" te je tako nastao moderni mit o čudovištu iz Loch Nessa. Brojni pokušaji pronalaska zvijeri završili su bezuspješno.

Što se tiče turizma, postoje dvije izložbe posvećene čudovištu, a u Škotskom visočju (i šire) ne postoji nijedna suvenirnica u kojoj ne biste mogli pronaći plišanu Nessie.

Rekordan broj susreta

Čudovište iz Loch Nessa mnogo se puta pojavilo u popularnoj kulturi – na primjer, u seriji Doctor Who te crtićima The Family-Ness i Simpsoni.

2014. godina bila je prva godina u kojoj nije bilo nijednog susreta s čudovištem. Prošle je, pak, godine dosegnut rekordan broj susreta.

 

Pročitajte više