Hoće li Francuska poslati tenkove Leclerc? "Ne kažem da neće, ali..."

Foto: EPA

FRANCUSKA ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna stigla je danas u Odesu, strateški lučki grad na ukrajinskoj crnomorskoj obali, u sklopu napora Francuske da ojača odnos s Ukrajinom i razgovara o njenim potrebama u nadolazećim mjesecima.

UNESCO je povijesno središte Odese stavio u srijedu na popis ugrožene svjetske baštine. Colonna posjetom želi poslati poruku Moskvi dok se strahuje da bi Rusija gotovo godinu dana nakon početka invazije mogla pokrenuti ofenzivu na Odesu kako bi Ukrajini oduzela ključni izlaz na more.

"Odesa nije samo ukrajinski grad, proglašena je svjetskom baštinom"

"Ako je cilj Rusije doista lišiti Ukrajinu svakog pristupa moru, jednog će dana morati ići čak do Odese znajući da je Odesa prozor prema daljnjoj destabilizaciji Moldavije, Rumunjske i europskog teritorija u cjelini", rekao je francuski diplomatski izvor novinarima uoči posjeta.

"Ideja je pokazati da Odesa nije samo ukrajinski grad već i grad koji je proglašen svjetskom baštinom", dodao je. Colonna bi se trebala sastati s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom kako bi razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći.

Hoće li Francuska poslati svoje tenkove?

Vjerojatno će razgovarati i o tome je li Francuska spremna isporučiti tenkove Leclerc nakon što su se SAD i Njemačka obvezali isporučiti tenkove vlastite proizvodnje. Francuska je do sada pristala poslati borbena oklopna vozila AMX-10 RC.

Pariz argumentira da, za razliku od njemačkih Leoparda koje posjeduju brojne europske vojske i dostupno ih je do dvije tisuće, postoji samo 200 tenkova Leclerc. Također, više ih se ne proizvodi.

"Ne kažem da se to neće dogoditi, ali..."

Francuski izvori kažu i da je Leclerc teško održavati, što otežava stvaranje logističkog lanca u Ukrajini. Vlada je rekla da razmatra zahtjev i da će uskoro donijeti odluku.

"Ne kažem da se to neće dogoditi, ali ne mislim da bi to napravilo veliku razliku", rekao je diplomat, dodajući da je Kijev jasno dao do znanja Francuskoj da od nje ponajviše očekuje obrambene i radarske sustave te streljivo.

Pročitajte više