Hoće li Himalaja biti "Saudijska Arabija solarne energije"?

KADA prosječan čovjek razmišlja o budućnosti solarne energije, najčešće kao najbolja mjesta za postavljanje solarnih panela zamišlja pustinju. No, stručnjaci tvrde kako su Himalaja i Ande prava "Meka" za prikupljanje energije Sunca.

Kotaro Kawajiri sa MIT-a je zajedno sa kolegama iz Japana izmjerio je solarno zračenje diljem svijeta. Otkrili su da se neke od najviših razina sunčevog svjetla mogu pronaći na Himalaji i u Andama, jer se na višim visinama manje svjetla izgubi u atmosferi, piše New Scientist.

Na velikim vrućinama se gubi energija


Kawajiri je iznio još jedan razlog zbog kojeg su visoke planine pogodne za postavljanje solarnih panela. "Na temperaturama od 40 stupnjeva Celzijevih, 13 posto energiju koju bi obično proizveli solarni paneli se izgubi u vrućini", kazao je Kawajiri te dodao kako hladan zrak na planinama drži panele hladnima i efikasnima.

Istraživač fotonapona na Imperial College London, Keith Barnham smatra kako bi mnoge nerazvijene regije i društva koja žive u mjestima na Himalaji mogli profitirati od solarne energije. Sudeći prema ovim novim istraživanjima, čini se kako bi Himalaja za sunčevu energiju mogla postati ono što je Saudijska Arabija za naftne derivate.

Pročitajte više