Hoće li nekadašnji Agrokor preuzeti cijeli Mercator?

Foto: Patrik Maček/PIXSELL

PREMA slovenskom tržišnom regulatoru i Agenciji za zaštiti tržišnog natjecanja, Fortenova grupa vjerojatno će morati uputiti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica Mercatora nakon što pokrene prijenos dionica ugašenog Agrokora u novu kompaniju, prenosi web stranica za poslovne informacije Reorg.

Trenutačno Agrokor posjeduje 69,75 posto Mercatora, Sberbank ima 18,54 posto, a preostalih 11,89 posto u vlasništvu je različitih banaka, kao i privatnih investitora. Uz trenutačnu cijenu dionica od 27 eura, preuzimanje svih preostalih Mercatorovih dionica vrijedilo bi oko 50,1 milijun eura.

Međutim, prije otkupa Agrokorovog udjela u Mercatoru i upućivanja javne ponude za preostale dionice, Fortenova mora dobiti suglasnost konzorcija slovenskih banaka, Mercatorovih manjinskih vjerovnika, koji je stekao "klauzulu o promjeni kontrole" 2014. godine, kad je restrukturirao Mercatorov dug. Reorg je zatražio komentar lokalnih banaka, ali nije dobio odgovor.

Slovensko Ministarstvo za gospodarski razvoj i tehnologiju e-mailom je Reorgu priopćilo da je postupak potpuno u rukama dviju neovisnih slovenskih agencija, Slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i Agencije za tržište vrijednosnica.

Maksim Poletajev, predsjednik Upravnog odbora Fortenove, rekao je prošlog tjedna u intervjuu za Večernji list da je prijenos vlasništva "dogovoren sa slovenskom vladom".

Dvije su agencije rekle Reorgu da još nisu službeno obaviještene o prijenosu vlasništva te da će, kad se pojavi službena obavijest, Fortenova grupa prema zakonu biti obavezna ponuditi preuzimanje preostalih dionica.

Obaveza objave ponude za preuzimanje nastaje pri bilo kakvoj promjeni kontrole nad ciljanom kompanijom u smislu preuzimanja više od jedne trećine glasačkih prava u ciljanoj kompaniji, priopćeno je Reorgu iz Agencije za tržište vrijednosnica (ATVP).

Nakon što je prag od jedne trećine dosegnut, ponuditelj ima tri dana da o svojoj namjeri obavijesti ATVP, Upravu ciljane kompanije te nadležno tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja. Potom mora istog dana objaviti svoju namjeru te ima 30 dana da objavi ponudu istodobno s dokumentom o ponudi.

Prema članku 17. slovenskog Zakona o preuzimanju, ponuđena cijena ne smije biti manja od najviše cijene koju je za iste vrijednosnice ponuditelj platio u razdoblju od 12 mjeseci prije objave.

U komentaru upućenom e-mailom, ATVP je napisao kako "još nije dobio obavijest o mogućem spajanju Fortenova grupe i Mercatora". ATVP je dodao kako "obveza prijave spajanja nastaje kad su ispunjena dva uvjeta".

Pravni uvjet je ispunjen ako postoji trajna promjena kontrole nad ciljanom kompanijom, a gospodarski uvjet je ispunjen ako je ukupni godišnji promet kompanija uključenih u spajanje, zajedno s drugim kompanijama u grupi, na tržištu Republike Slovenije u prethodnoj poslovnoj godini premašuje 35 milijuna eura, a godišnji promet kompanije koju se preuzima, zajedno s ostalim kompanijama u grupi, na tržištu Republike Slovenije u prethodnoj poslovnoj godini premašuje milijun eura.

"Spajanje koje zadovoljava i pravni i gospodarski uvjet mora se prijaviti Agenciji prije provedbe, ali ne kasnije od 30 dana nakon zaključenja ugovora, objave javne ponude ili stjecanja kontrolnog udjela. Vremenski rok započinje kad se dogodi prvi od navedenih događaja", e-mailom je Reorgu priopćila Slovenska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Uprava kompanije već je u ožujku u razgovoru za Reorgu izjavila kako očekuje da će transfer biti završen do kraja godine.

Mogući otkup Sberbankovog udjela u Mercatoru ugovoren je Agrokorovom nagodbom s vjerovnicima, koja je prihvaćena na sudskom ročištu u srpnju 2018. godine, te je kompanija uvijek bila spremna za financijsku obvezu davanja ponude za preuzimanje Mercatorovih dionica, tvrde izvori bliski kompaniji.

Fortenova je odbila komentirati. Reorg se obratio lokalnim bankama za komentar, ali u vrijeme objave ovog teksta nije se moglo doći do njih.    

Pročitajte više