Hoće li Rusija iscrpiti svoju vojsku? "Teško, imaju gomilu sovjetskog naoružanja"

Foto: Epa, Profimedia, screenshot N1

NAPAD Rusije na Ukrajinu počeo je prije četiri i pol mjeseca, a trenutno je najaktivnija bojišnica na samom istoku. Konkretno, Rusi stežu obruč oko ukrajinskog grada Lisičanska.

>>Guverner: Cijela ruska horda juriša na Lisičansk

"Situacija u i oko Lisičanska je sad iznimno teška. Prekinuta je opskrba vodom, plinom i strujom. Neprestano se vode borbe", objavio je regionalni guverner Luhanska Serhij Hajdaj na svom Telegram kanalu.

Zapad: Rusija će uskoro iscrpiti svoje borbene sposobnosti?

S druge strane, zapadni izvori govore kako su Rusi u ovom ratu na izmaku svojih snaga. Utjecajni The Washington Post tako je pisao kako će, prema predviđanjima zapadnih obavještajnih službi i vojnih stručnjaka, ruska vojska uskoro iscrpiti svoje borbene sposobnosti i biti prisiljena zaustaviti svoju ofenzivu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu.

 

"Doći će vrijeme kada će mali napredak koji Rusija čini postati neodrživ u svjetlu troškova. Trebat će im značajna stanka da regeneriraju vojnu sposobnost", rekao je visoki zapadni dužnosnik za The Washington Post.

U tekstu se spominje i kako "puzajući" napredak gotovo u potpunosti ovisi o trošenju golemih količina streljiva, posebice topničkih granata te da Rusija i dalje trpi velike gubitke u opremi i ljudstvu.

"Rusija nema dovoljno sirove snage u zoni specijalne vojne operacije u Ukrajini uzimajući u obzir liniju sukoba od gotovo tisuću kilometara", napisao je ruski vojni bloger Yuri Kotijenok na svom Telegram kanalu, prenosi The Washington Post.

Procijenio je da će Rusiji za postizanje svojih ciljeva biti potrebno 500.000 vojnika, što bi bilo moguće samo uz veliku mobilizaciju, što je potencijalno rizičan i nepopularan potez od kojeg se predsjednik Vladimir Putin do sada suzdržavao.

>>Johnson: Rusija bi kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage

Britanski premijer Boris Johnson je nedavno skupini europskih novinara kazao kako britanska vojna obavještajna služba vjeruje da bi rusko napredovanje u Ukrajini kroz sljedećih par mjeseci mogao usporiti manjak resursa.

"Naša obrambena obavještajna služba vjeruje da bi Rusija kroz sljedećih par mjeseci mogla iscrpiti svoje snage što bi zaustavilo njeno napredovanje", kazao je Johnson u intervjuu.

Ogorec: Rusija je jedina prava sljednica Sovjetskog Saveza, on je imao ogroman vojni potencijal

Popričali smo s prof. dr. sc. Marinkom Ogorecom, stručnjakom za sigurnost s Veleučilišta Velika Gorica. Pitamo ga je li zaista moguće da Rusija iscrpi svoj vojni potencijal.

"Mislim da je Rusija bila podcijenjena od samog početka akcije, smatralo se da Rusija ima samo jedan zamah pa što uspije postići kroz taj zamah, postigla je. Potom, vjerovalo se, ostat će bez streljiva i vojnog potencijala. Nažalost, vidimo da to nije baš tako", rekao je Ogorec.

"Moramo znati da je Rusija jedina prava sljednica Sovjetskog Saveza, koji je imao ogroman vojni potencijal, iznimno visoko naoružanje, Rusija je puno toga naslijedila te zato i vidimo puno oružja iz sovjetskog vremena. U pitanju su sustavi iz 70-ih, 80-ih godina prošlog stoljeća. 

"Znamo da prvo u ratu strada istina"

Uz njih, tu su i najsuvremeniji oružani sustavi poput hipersoničnih projektila. Koriste doslovno sve što im je na raspolaganju. Neka suvremena oružja i provjeravaju kako bi ih dalje mogli razvijati, ova starog tipa troše doslovno za intenzivna borbena djelovanja poput snažnih topničkih napada na ukrajinske snage i gradove", govori.

Pitamo ga koliko su ta starija oružja učinkovita.

"Nažalost, ona mogu biti vrlo učinkovita. Rusija koristi cijeli arsenal topničkih oružja, spomenimo samovozni top kalibra 203 mm, 2S7 'Pion'. Stari sustav iz SSSR-a, ali još uvijek jedan od najmoćnijih. 

Pogotovo je tako u gađanju urbane infrastrukture, napadu na gradove. Nije najprecizniji, nije točan, ali će u naseljenom mjestu napraviti iznimnu štetu, kao i u napadu na ukrajinske stacionarne položaje", rekao je.

On stoga vjeruje kako Rusija ipak nije blizu izmaka svojih snaga. Zašto se onda često govori upravo o tome?

"Prije svega, moramo krenuti od činjenice da se vrlo malo informacija ima s pravog terena, drugim riječima ne možemo se pouzdati u informacije koje objavljuje ruska, ali niti ukrajinska strana jer su one u sukobu. Znamo da prvo u ratu strada istina. 

Oni ne daju prave informacije, nego one s kojima pokušavaju sačuvati moral svojih vojnika. Zapad se svrstao na jednu stranu, to je u redu, ali ne može se vjerovati niti tim informacijama, mi praktički nemamo prave informacije", govori. 

Dodaje da Rusija napreduje.

"S padom Lisičanska bi ovladala prostorom Donbasa. Što dalje? Ako bi onda bili pregovori, Ukrajinci su nažalost u lošijoj poziciji. Opet, Ukrajinci najavljuju da će vratiti svaki pedalj zemlje. To je apsolutno pozitivno, ali je li moguće? Jedno su želje, drugo su mogućnosti", rekao je.

Kako Ukrajina stoji sa svojim vojnim kapacitetima?

"Znatno ste motiviraniji kad se branite nego kad napade. To je jedna od starih vojnih zakonitosti. Uvijek će napadač biti manje motiviran nego onaj koji brani dom, kuću, zemlju. Oni isto raspolažu s dobrim kapacitetom naoružanja za obrambena djelovanja. 

Uspješno se brane, ne dozvoljavaju brze prodore, ali za strateške napadne operacije nemaju potencijala, pogotovo jer su podređeni u zračnom prostoru", kazao je.

Pitamo ga može li se situacija promijeniti dolaskom zapadnog naoružanja.

"Rukovanje puškom se može naučiti za sat vremena, ali tenkom za četiri mjeseca"

"Prema nekakvim vojnim standardima, čovjeka prosječne pameti i sposobnosti možete naučiti koristiti pušku za pola sata do sat vremena. Posadu topa možete uvježbati za tjedan dana, a tenka oko četiri mjeseca zajedničkog rada.

Nova tehnika zahtijeva preobuku, imaju li vremena za to? Tu je i aspekt aviona, tu za preobuku nekad treba i do godinu dana. Ima li Ukrajina to vrijeme na raspolaganju? Teško je reći. A pitanje i hoće li i koliko Zapad slati naoružanja, dok je Rusija ta koja sama proizvodi oružje", dodaje.

"Sada znamo da i jedna i druga strana imaju strašne gubitke, Rusija očito nije došla u fazu da osjeti pobunu javnosti zbog ovog besmislenog rata, a ovaj rat jest besmislen. Ukrajina pak ima strašne gubitke, ne samo vojne nego i civilne.

Koliko oni mogu izdržati s daljnjim djelovanjima da ne dođe do sloma morala teško je procijeniti. Posebno jer ne znamo točne gubitke jedne i druge strane. Svaka strana potencira gubitke protivnika, a svoje pokušava prikriti", kazao je za Index dr.sc. Marinko Ogorec.

Pročitajte više