Hoće li se Kolinda samouništiti do izbora?

Foto: Screenshot: Fulbright/YouTube

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović se tijekom svojeg dosadašnjeg mandata na Pantovčaku brendirala kao tvornica gafova i samoproizvedenih skandala, no ono čemu svjedočimo proteklih mjeseci nadilazi dosad uspostavljene Kolindine standarde. 

U periodu kada bi trebala hvatati zalet za reizbor i još pet godina predsjedničkog mandata, kada bi trebala zračiti samopouzdanjem i projicirati da je sigurna pobjednica koja zaslužuje nastavak predsjednikovanja, Kolinda je otišla u posve suprotnom smjeru, pokazujući šokantnu dozu neodlučnosti i nekontroliranog ponašanja.

Izgleda kao da je najveći neprijatelj Kolinde u predsjedničkoj kampanji baš ona sama, da predsjednica provodi temeljitu političku autodestrukciju baš kada bi trebala imati snage i umijeća za novi uzlet.

Blamaža na proslavi Dana pobjede

Kolindin politički karambol započeo je u Kninu na proslavi Dana pobjede, konkretno na domjenku za vojne zapovjednike dan prije proslave obljetnice Oluje. Predsjednica je prethodno objašnjavala da kandidaturu ne objavljuje jer ne želi kninsku proslavu uvući u predsjedničku kampanju, nego želi doći kao predsjednica RH koja je iznad prizemnih, dnevnopolitičkih drama. 

Umjesto toga Kolinda je na kninskoj tvrđavi pjevala, teturala, održala bizarni govor miješajući hrvatski i engleski jezik te u javnosti ostavila dojam da je bila pod utjecajem alkohola jer ponašanje koje je pokazala samo u tom slučaju može biti normalno. Sutradan je pak okupljenim novinarima de facto objavila kandidaturu, rekavši da će se s njima kao predsjednica “viđati još pet godina”, čime je učinila baš ono što je navela da je neprimjereno važnosti Dana pobjede.

Očekivano bi bilo da je predsjednica nakon četvrte godine mandata sposobna rutinirano, smireno i uvjerljivo odraditi protokolarnu dužnost poput obilježavanja Oluje, no Kolinda to nije bila u stanju. Uspjela je prvenstveno u tome da potakne ismijavanje i propitivanje vlastite sposobnosti da vodi predsjedničku kampanju i uzme još jedan mandat. 

Skandalozni intervju za Hrvatski tjednik

Jednak skandal proizveo je i intervju koji je Kolinda dala proustaškom Hrvatskom tjedniku, u kojemu je izjavila nekoliko doista skandaloznih stvari, primjerice u kontekstu ustaškog zločinca Ante Pavelića napomenuvši da onaj tko je bez grijeha baci prvi kamen. Čak je iskoristila priliku neformalno najaviti kandidaturu.

"Naravno, idem u kandidaturu za novi predsjednički mandat, objavit ću je uskoro. Ali želim prije toga raditi kao predsjednica što veći dio mandatnog vremena", rekla je Grabar-Kitarović u velikom intervjuu glavnom uredniku i direktoru Hrvatskog tjednika Ivici Marijačiću. List je inače poznat po tome da su Kolindu na naslovnici opisali kao bestidnicu, a papu Franju kao Antikrista.

Marijačić je otkrio da su se iz Ureda predsjednice javili njemu za intervju tj. da je to bila Kolindina ideja, vjerojatno da se umili ekstremno desnim glasačima koje je izgubila nakon smjene savjetnika Mate Radeljića i kampanje Velimira Bujanca protiv nje. Rezultat ove medijske akcije je bio takav da se još više zamjerila antifašistima i europski orijentiranim građanima, dok joj donedavni podržavatelji s desnog ruba nisu oprostili.

Povezanost s osumnjičenim silovateljem

Upetljala se i u skandal s uhićenjem HDZ-ovca i bivšeg boksača Damira Škare pod sumnjom za silovanje zaposlenice u Autoklubu Siget, čiji je dugogodišnji predsjednik. Škaro je svojedobno bio Kolindin službeni izaslanik i s njim se rado fotografirala i družila, no kada je otkriveno da je Škaro potencijalni serijski silovatelj svojih zaposlenica, Kolinda nije bila baš jasna u osudi.

"Iz Ureda predsjednice poručuju, ne ulazeći u konkretan slučaj, kako predsjednica Republike uvijek i bez rezerve najoštrije osuđuje seksualno, obiteljsko kao i svaki drugi oblik nasilja. Također PRH potiče svaku ženu da prijavi svaki oblik nasilja te od institucija očekuju pravovremenu, brzu i učinkovitu reakciju", poručili su iz Ureda predsjednice. Kolinda sama nije htjela ništa reći protiv Škare ili podržati žene koje su bile žrtve seksualnog nasilja.

Kolinda je proizvela gaf kad je posjetila Krapinu uoči 54. Festivala kajkavskih popevki. Grabar-Kitarović je istaknula kako je šefica njenog kabineta Zagorka. Usput je spomenula pjesmu "Pod brajde", autora Rajka Suhodolčana. Predsjednica se očito zabunila rekavši da je ta pjesma nastala u "vremenima kada se nije smjela spominjati Hrvatska". Inače, pjesma je nastala 1999. godine.

Bizarna turneja po Americi

Krajem rujna se Kolinda zaputila na turneju po Americi. U zabavnom ironijskom obratu, Kolindi je uspjelo zasjeniti blamažu svojeg puta u SAD 2016./2017., kada se slikala ispred ograde Bijele kuće, i to tako što je ovu turneju pretvorila u mnogo veću blamažu, mahnito teturajući kroz niz apsurdnih i grotesknih situacija.

Sve je započelo Kolindinim susretom u Clevelandu sa šampionom borilačkih sportova Stipom Miočićem, s kojim je predsjednica pred kamerama odradila kratku sesiju vježbanja. Uslijedio je posjet Pittsburghu, u kojemu je Kolinda nazočila proslavi 125. godišnjice Hrvatske bratske zajednice, a onda je otišla u New York, na 74. Opću skupštinu UN-a. Tu je počeo glavni program Kolindinog showa po Americi.

Predsjednica je ljetos na Kninskoj tvrđavi dokazala da ima želju pjevati, ali ne i talent za pjevanje, no u New Yorku je odlučila odlučno demonstrirati i obraniti svoje pravo na pjevanje u javnosti. Ona i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman su s tamburašima iz dijaspore zapjevali nekoliko domoljubnih pjesama, sve naravno pred kamerama, što je na kraju izgledalo kao parodija domoljublja. Pjevalo se "Croatio, iz duše te ljubim", "Velu Luku" te "Krist na žalu", jednu od omiljenih Kolindinih pjesama.

Forsiranje pjevačkih nastupa

Za svoj najnoviji pjevački nastup Kolinda je dobila i pljesak okupljenih, a onda je poručila: ''Samo ovi neki mediji pišu da ne znam pjevati, a ja znam pjevati!" U tom trenutku je postalo legitimno zapitati se je li Kolindino ponašanje prestalo biti samo politički problem i je li postalo javno-zdravstveni.

Glavna tema intervjua koji je iz New Yorka dala za HTV nije bio UN i Opća skupština, nego Kolindino pjevanje, o kojemu je govorila duže nego o hrvatskoj vanjskoj politici, temi koja za razliku od pjevanja zaista spada u njezine predsjedničke ovlasti.

"Ne možete nikad sve zadovoljiti, kada biste se to trudili, ne biste imali svoje mišljenje. Ja sam rekla uvijek: 'Tko pjeva, zlo ne misli.' Ja pjevam tako kako pjevam. Kada sam bila mala, crkveni zbor me prihvatio, unatoč mojem uštonavanju, sad sam malo bolja, ali ipak sam odlučila prihvatiti one prijedloge Jacquesa Houdeka i još nekih koji su mi predložili da poradim u mojem glasu, no problem je u tome što i ne stignem puno pjevati. Kada sam pjevala u crkvenom zboru, imala sam vremena za vježbanje jer je to kao i svaka druga aktivnost, morate puno pjevati da biste dobro pjevali. No, nije to bitno. Bitno je da se tom gestom daje do znanja: 'Ja sam čovjek, ja sam žena, ja sam jedna od vas'", rekla je o svom povijesnom pjevačkom nastupu u New Yorku Kolinda.

Nije tu stala, nego je snažno podržala pravo svakog hrvatskog državljanina na pjevanje “ili neke druge aktivnosti”.
"Ja ću stati za ovaj mikrofon pa makar me cijela Hrvatska kritizirala, ali ću vam otpjevati jednu pjesmu jer moram trčati u zračnu luku da bih stigla u New York na ove sastanke u Općoj skupštini, da vam pokažem koliko ste mi bitni i važni, koliko je hrvatsko zajedništvo važno. Briga me tko će me kritizirati i briga me ako štonavam. Nitko se ne bi trebao ustručavati ni od pjevanja ili neke druge aktivnosti ako ti netko kaže da nisi u tome dobar", istaknula je predsjednica.

Kolinda je i, nekontrolirano se klateći, otkrila i kako bi ona spasila Hrvatsku. “Kada bismo vratili sve ove ljude koji su diljem svijeta poznati, doista bismo bili najrazvijenija zemlja na svijetu, ja u to vjerujem i na tome ću nastaviti raditi”, ispalila je. U svakom slučaju, Kolindin plan za spas Hrvatske je u tome da “sve ove ljude” iz dijaspore dovede u Hrvatsku. 

Fijasko na službenoj objavi kandidature

Objava kandidature je trebala biti točka preokreta u Kolindinoj predsjedničkoj kampanji. Više puta je zakazivana i otkazivana, pa se u javnosti razvio interes za to kako će cijela stvar doista izgledati kad Kolinda skupi petlju da službeno krene u utrku za drugi mandat. Kolinda je kandidaturu objavila početkom listopada u podrumu (?!) Matice Hrvatske, a sve se pretvorilo u još jedan fijasko.

Kolinda je govorila oko pola sata, a nije rekla ništa pametno, nego se samo besramno umiljavala ekstremnoj desnici i loše dirigirala bizarnoj publici od stotinjak ljudi koji su dovedeni da joj aplaudiraju, ali nisu znali kada točno treba početi, a kada završiti. Kolinda je tijekom svojeg izlaganja morala nekoliko puta značajno zastati ili čak dati signal glavom da je sada mjesto na kojem očekuje aplauz, a njeni bi fanovi - mladež i barakaši HDZ-a - bez entuzijazma ispunili svoju zadaću. 

Vjera je jedan od mnogih desničarskih pojmova koji su dominirali Kolindinim govorom, a više puta je spominjala obitelj, hrvatskog čovjeka, hrvatsku državu, hrvatsko tlo, rat, vojsku, policiju, Franju Tuđmana, HDZ, državljane, Hrvate u BiH i dijaspori, suverenost i druge omiljene riječi desnog i ekstremno desnog biračkog tijela, dok ljudska prava u svojem govoru nije spomenula nijedan jedini put.

"Hrvatska nije neka 'mala zemlja', Hrvatska nije 'region', Hrvatska je suverena država koja ravnopravno razgovara s drugima", uskliknula je Kolinda u onome što je valjda trebao biti vrhunac njenog govora, a okupljeni su konačno spontano zapljeskali. 

Pitanja novinara nisu bila dozvoljena, što je još jedan dokaz Kolindinog straha od javnosti usred predsjedničke kampanje. Komunikolozi su pak bili ujedinjeni u stavu da je Kolindina objava kandidature bila “katastrofa”, a naročito se ismijavalo što je HDZ podijelio verziju govora s didaskalijama, pa su svi novinari mogli pročitati kada se predsjednicu upućuje da nabaci “blagi smiješak” i kada da pauzira za aplauz, koji u izvedbi često nije dolazio.

Pad rejtinga

Seriji gafova kao da nema kraja. U par proteklih tjedana Kolinda je uspjela izjaviti da se Hrvatska proteže do Kupresa, koji je u BiH, sudjelovala u javnom pritisku na pravosuđe izjavivši da bi suci trebali slušati narod itd.

Sve to se moralo odraziti i na Kolindin rejting u anketama. Predsjednica za svoj rad odavno nema potporu većine. Njezin rad ne odobrava 52 posto ispitanika, a odobrava njih 40 posto, dok ne zna njih 9 posto, pokazao je najnoviji Crobarometar.

To je za nju i dalje jedan od lošijih rejtinga otkad je u Uredu, a sve se događa u predvečerje izbora. Primjerice, prije par mjeseci, u lipnju, predsjednica je mogla računati na 47 posto birača koji su odobravali njezin rad, ali i njih 46 posto koji su mislili suprotno.
Zanimljivo kako je u isto vrijeme svog mandata njezin prethodnik bio s gotovo sličnom potporom za svoj rad. Rad Ive Josipovića na kraju mandata 2014. podupiralo je 55 posto, a nije njih 38 posto.

Kolinda Grabar-Kitarović i dalje je prva na listi popularnih političara. Pozitivan dojam o njoj ima 52 posto ispitanika, a njih 40 posto negativan dojam, ali ona je u izbornoj godini u kojoj je izgubila 15 postotnih poena. Trendovi idu protiv Kolinde.
S obzirom na to da Kolinda proizvodi najmanje jedan gaf tjedno, nije iznenađujuće što se nalazimo usred najnovijeg predsjedničinog skandala, koji je započeo s govorom na dodjeli nagrade Asocijacije Fulbright, u kojem je izjavila da je “rođena kao djevojčica s krive strane Željezne zavjese”, a metastazirao u napad na zavičajni nogometni klub iz Rijeke. Kolinda je ustvrdila da je NK Rijeka bila rezervni klub Partizana i Zvezde, zbog čega se od nje morao ograditi i lokalni HDZ, njezina vlastita stranka. Doista je nevjerojatno da predsjednička kandidatkinja usred kampanje antagonizira svoj zavičaj i zamjera se navijačkim skupinama, ali Kolinda radi baš to.

Za komentar nesvakidašnje antikampanje Kolinde Grabar-Kitarović za reizbor obratili smo se analitičaru Žarku Puhovskom.

Puhovski: Kolinda multiplicira greške

“Ona se nalazi u situaciji da nije u stanju ovladati istovremeno dvjema funkcijama, onoj predsjednice i onoj kandidatkinje na izborima. To je njoj naprosto preteško, a kad se ljudi nađu u takvoj situaciji, multipliciraju se greške”, kaže Puhovski, koji dodaje da ipak sve ono što javnost percipira kao grešku ili gaf nije nužno tako za vjerno biračko tijelo Grabar-Kitarović, koje je neuko, neobrazovano i za predsjednicu emotivno vezano.

Puhovski stoga smatra da je Kolinda i dalje favoritkinja unatoč gafovima. Zar i svađa s NK Rijekom koju je Kolinda bespotrebno izazvala nije ostavila traga, pitamo.

“Njena majka je dobro rekla, Kolinda ne računa na Rijeku. To je kad Milanović, opravdano doduše, kaže grube riječi o vukovarskoj koloni, jer on na te glasove ionako ne može računati. Kolinda je govorila gluposti da je Hrvatska bila pod tri totalitarizma, a u svojem pisanom govoru u kojem je najavila kandidaturu je rekla da sljedeće godine slavimo stogodišnjicu Franje Tuđmana, što nije točno, već će biti Manolićev stoti rođendan. Ali takve stvari njoj ne štete toliko jer je ona emocionalni objekt pažnje dijela biračkog tijela”, smatra Puhovski.

"Ona se prvenstveno boji same sebe"

Kada je riječ o odnosu prema glavnim protukandidatima Zoranu Milanoviću i Miroslavu Škori, koji joj je velika konkurencija na desnici, čini se kao da se Kolinda boji direktnog sukoba. Zašto predsjednica još nije napala Škoru, pitamo.

“Imam osjećaj da se ona prvenstveno boji same sebe. Predsjednica je mjesec i pol dana vrludala s najavom kampanje te se doista činilo kako traži alternativu vani. Ona uopće nije bila posvećena svojoj kampanji, dok je prije pet godina bila sva u tome, što god netko o njoj mislio. Tada je djelovala kao osoba koja se bori za svoju poziciju, a sada kao da je netko tjera na to. Pored toga, očito je da je dio HDZ-a sabotira, kao i dio SDP-a Milanovića”, ističe Puhovski i dodaje kako je za očekivati da će Kolinda nastaviti s gafovima.

Ako ne bi ušla u drugi krug, to bi za Kolindu bio sramotan kraj političke karijere. Ima li realne šanse za takav rasplet?

“Šansa postoji, ali nije velika. Podsjetimo se i da je po istim istraživanjima popularnosti i javnog mnijenja svojedobno Ivo Josipović pobjeđivao u prvom krugu. Sada se čini da joj Škoro ide malo na ruku jer se u proteklih desetak dana povukao iz kampanje, što je možda taktika, no ako se nastavi, bit će velika greška”, upozorava Puhovski.

Možemo li od Kolinde očekivati da će u sljedeća dva mjeseca početi voziti u petoj brzini ili će njena kampanja nastaviti istim tempom kao dosad?

“Ona otaljava taj posao, ne radi ga s punom snagom, a takav posao se ne može raditi s pola snage. Predsjednica će morati povećati broj obrtaja, tako da kažem. Pitanje je s obzirom na njeno emocionalno, psihičko i intelektualno stanje hoće li to povećanje broja obrtaja dovesti i do povećanja broja besmislica”, zaključuje Puhovski.

Navodimo da je Kolinda prošli put tijesno dobila izbore u drugom krugu te da bi bilo poniženje ako bi se i ovaj put provukla s 51-52 posto, jer je za očekivati da je uspješan predsjednik ili predsjednica uspio tijekom mandata proširiti broj pristaša. Mora li Kolinda dobiti više glasova da se smatra pobjednicom s mandatom ili joj je opet dovoljna knap pobjeda?

"Dio HDZ-a preko Kolinde ruši Plenkovića"

“Nju pritišće činjenica što se njen uspjeh i neuspjeh očito gleda kroz uspjeh ili neuspjeh premijera Andreja Plenkovića. Oni koji u HDZ-u sabotiraju Kolindu zapravo sabotiraju Plenkovića, a ona je u poziciji da se igra preko njene glave i to s njenom glavom. Plenkoviću je dovoljna kakva god Kolindina pobjeda, jer njega zanima da vodi predsjedanje Europskom unijom”, smatra Puhovski.

Sve to je daleko od ambicioznih planova da Kolinda preuzme HDZ nakon Plenkovića, o čemu se šuškalo prije godinu-dvije. Sada ona izgleda kao da se muči zadržati i poziciju predsjednice te normalno ispunjavati svoje protokolarne zadaće.

“Odustala je od toga, tako je platila cijenu Plenkovićeve podrške. Za predsjednicu HDZ-a bi se mogla kandidirati ako izgubi predsjedničke izbore, no tada bi imala manje šanse jer bi bila gubitnica. Imala je priliku kandidirati se za predsjednicu HDZ-a da je odustala od drugog predsjedničkog mandata, ali to je riskantna odluka iznad njenog formata”, zaključuje Puhovski.

U svakom slučaju, tko će ući u drugi krug predsjedničkih izbora u ovom trenutku se ne može znati. No, posve je neprijeporno da će Kolinda kampanju obogatiti nizom gafova, koji će one nesklone predsjednici nastaviti zabavljati ili izluđivati, ali bi zato mogli narušiti vjernost njene glasačke baze koja predsjednicu sve više poistovjećuje s Plenkovićem, kojega pak smatra uzurpatorom HDZ-a.

Pročitajte više