Hoće li Tesla zaista propasti?

Foto: Index/CBS/Tesla Motors

SVE je veći broj onih koji misle kako Tesla Motors neće dočekati kraj godine. 

Posljednji u nizu zlokobnih glasnika je voditelj investicijskog fonda John Thompson koji tvrdi da će Tesla bankrotirati u roku nekoliko mjeseci, a jedini spas pružiti joj može novi priljev svježeg kapitala ili, kako kaže Thompson, zec iz šešira Elona Muska. 
 
>> Šef američkog investicijskog fonda: "Tesla će uskoro bankrotirati"
 
Svi su složni kako je najveći problem Tesle to što nikako ne može početi generirati dobit. Koliki je Tesla gubitaš najbolje govori usporedba s gigantom Fordom. "Tesla vrijedi duplo više od Forda, a Ford je prošle godine proizveo šest milijuna automobila uz profit od 7,6 milijardi dolara, dok je Tesla proizvela 100.000 automobila uz gubitak od dvije milijarde. Nadalje, Ford ima uštedu od 12 milijardi za crne dane, dok će Tesli najvjerojatnije ponestati novca u sljedeća tri mjeseca", izjavio je Thompson. 
 
 
Brojni su razlozi zašto Tesli ne ide, a mi ćemo spomenuti najočitije.
 
Najbitniji je što Tesla iza sebe nema iskustvo, a ono je u autoindustriji presudno. S jedne strane, potrebno je imati konstantu kvalitete, a s druge dovoljno veliku nakladu da budete samoodrživi. Model 3 je tu najbolji i najočitiji primjer. Usprkos nevjerojatnom startu i rezervaciji 400.000 automobila na neviđeno, o čemu drugi mogu sanjati, Tesla nije uspjela iskoristiti prednost i kapitalizirati je. Model 3 i danas ima problema u proizvodnji, koja debelo kasni za planovima, a pojavio se i problem kvalitete izrade. 
 
Druga važna stavka je da dolazi i konkurencija, a neki su uslijed proboja negativnih iskustva postojećih vlasnika u javnost odlučili okrenuti glavu na drugu stranu. Potražnja za modelima X i S nije na razini očekivanja, a ni cijena baterija ne pada očekivanim ritmom. Nakon što na tržište stigne konkurencija, Tesla bi doista mogla postati stvar prošlosti. Desetke električnih modela najavili su BMW, Mercedes i VW, a na tržište su već došli opasni konkurenti iz GM-a i Jaguara. 

Tesla svakog sata potroši pola milijuna dolara
 
Kad se sve zbroji, ironija Boba Lutza počinje imati smisla. On je, naime, među prvima najavljivao propast Tesle. Čak se početkom siječnja našalio savjetovavši da bi svi auto kolekcionari trebali požuriti i kupiti Teslu Model S prije no što tvrtka propadne.
 
Ranije ove godine leđa je Tesli i Elonu okrenuo Steve Wozniak, suosnivač Applea, koji je zbog stalnih kašnjenja i odgoda sustava autonomne vožnje izgubio povjerenje u kompaniju. 
 
Tesla svakog sata potroši gotovo pola milijuna dolara, svake minute spali 8000 dolara, pisao je Bloomberg. Nastavi li ovako, Tesla će sav novac potrošiti prije 2019. godine, baš kao što je Bob Lutz prognozirao. 

Bob Lutz: Tesla's going out of business from CNBC.

Pročitajte više