Holding o ZG vrećicama na tržnici: To je ozbiljno kršenje zakona

Foto: Renato Petek

ZAGREBAČKI gradski zastupnik Renato Petek na svojoj je Facebook stranici sinoć objavio sliku koja prikazuje nove vrećice za smeće koje će koristiti Zagrepčani za miješani otpad, a koje se prodaju na tržnici po nižim cijenama nego u trgovinama.

"Zanimljiv se proizvod pojavio jutros na tržnici. Kažu prisutni, ide k’o halva", napisao je Petek uz sliku na kojoj su istaknute sljedeće cijene vrećica: 10 l - 15 kuna, 20 l - 25 kuna, a 40 l - 40 kuna. (Radi se o cijeni za 10 komada vrećica).

>> Renato Petek objavio sliku ZG vrećica s placa: "Kažu, ide k´o halva"

Istaknute su i cijene u eurima. Cijene ZG vrećica u trgovinama su 20, 40 i 80 kuna. Također, to su cijene za 10 komada vrećica. Građani su se ispod Petekovog statusa pitali radi li se o krivotvorinama.

Petek: Dobio sam fotografiju od prijatelja

Index je jutros kontaktirao Renata Peteka, koji je rekao da mu je fotografiju poslao prijatelj i da je snimljena "na tržnici u širem centru grada". Napomenuo je da postoji mogućnost da su neke vrećice ukradene ili da je pak riječ o falsifikatu. U svakom slučaju, smatra kako je loše ako su se pojavile falsificirane vrećice za mješoviti otpad.

Petek je rekao i da je čuo kako su na Jakuševcu nekim građanima besplatno dijeljene ZG vrećice. Stoga postoji mogućnost i da se netko tko ih je dobio besplatno odlučio na preprodaju.

Hrelić i Jakuševec dobili besplatne ZG vrećice

Doista, za kućanstva s područja mjesnih odbora Hrelić i Jakuševec ovog vikenda su podijeljene besplatne ZG vrećice za razdoblje od sljedećih 6 mjeseci. 

"Razlog je blizina odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, što utječe na kvalitetu života ljudi iz tog područja, zbog čega su stanovnici tih naselja već niz godina oslobođeni obveze plaćanja usluge odvoza otpada, do zatvaranja spomenutog odlagališta. Vrećice će se dijeliti radi usklađivanja s novom Odlukom o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada", navodi se na službenim stranicama Grada Zagreba.

Građani Jakuševca i Hrelića su mogli preuzeti 100 besplatnih vrećica (4 x 20 L / tjedno za svako kućanstvo, odnosno 10 paketa s po 10 vrećica za miješani komunalni otpad) na 4 lokacije tijekom vikenda.

Inače, na ovom linku možete vidjeti tko sve ima pravo na besplatne ZG vrećice.

Holding: Koristit ćemo sva raspoloživa pravna sredstva 

Index je pitao i Zagrebački holding, čiji je Čistoća dio, o Petekovoj objavi koja sugerira da se ZG vrećice prodaju na tržnici po nižoj cijeni nego u trgovačkim lancima. "Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva", poručili su.

Zanimalo nas je jesu li ZG vrećice zaštićene kod Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo.

"Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika", odgovorili su nam iz Holdinga.

Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l). "Prijavljeni dizajni smatraju se zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022.", rekli su za Index.

Otpori pri uvođenju novog sustava odvoza smeća

U svakom slučaju, ako su se doista pojavile ZG vrećice na crnom tržištu, to bi bio tek jedan u nizu problema koji prate novi sustav odvoza smeća koji je uveo gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dio građana se buni zbog poskupljenja, dio zbog boksova za smeće, a mnogi i ne znaju kako i gdje što razvrstavati.

Tu su i Tomaševićevi politički protivnici koji navijaju da novi sustav propadne.

Po novom sustavu građani plaćaju mjesečnu fiksnu cijenu od 45 kuna plus koliko vrećica za mješoviti otpad potroše. Kako smo već naveli, cijene ZG vrećica u trgovinama su 20, 40 i 80 kuna (za 10 komada vrećica), a cijena je određena prema litraži vrećice.

Pročitajte više